1/0
Domácí jitrnice neboli jaternice jsou velmi populárním, tradičním pokrmem, se kterým se setkáváme při domácích zabijačkách nebo si jej můžeme zakoupit v masně. Připravit se dá ale i doma a to přesně tak, jak kdo má rád, není to vůbec nic složitého.
Nejprve si uvařte vepřové maso. Na jitrnice jsou ideální hlava, lalok nebo boky.
Housky namočte, až celé nasáknou vodou, a poté je vyždímejte. Smíchejte je s najemno mletými syrovými játry, aby se houska stejnoměrně obarvila.
Připravenou směs promíchejte s vepřovým masem (měkké, křehké maso nasekejte kolíbacím nožem na hrubší kostičky, tvrdší maso a maso s kůžičkami umelte na masovém strojku).
Přidejte namletý česnek, pepř, majoránku, sůl, trochu vývaru z masa a dobře promíchejte.
Hotový prejt plňte do připravených střívek, zašpejlujte a zvolna vařte 10–15 minut v masovém vývaru. Uvařené jitrnice vyplavou na povrch a špejle se dá ve střívku snadno pootočit.
Poté ochlaďte studenou vodou a nechte v chladu ztuhnout.
Líbil se vám recept Domácí jitrnice? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.