1/0
Linecké patří mezi nejoblíbenější druh cukroví, bez kterého se Vánoce prostě neobejdou. Podle našeho receptu vám bude na přípravu stačit pouze jedno odpoledne, těsto totiž není potřeba dávat odležet a linecké cukroví z něj můžete rovnou upéct. Navíc bude výborně vláčné již druhý den po upečení.
Do mísy si odvažte změklé máslo. Poté přisypejte moučkový cukr a hladkou moukou – mouku i cukr si prosejte přes síto. Vidličkou začněte těsto zpracovávat. Jakmile začne být kompaktní, pomozte si rukama.
Poté do těsta přidejte1 lžíci zakysané smetany a vidličkou opět zapracujte.
Úplně nakonec těsto hněťte rukama 3–5 minut, dokud není krásně vláčné a kompaktní. Pokud se lepí, přisypejte trošku mouky.
Těsto dejte stranou a připravte čistou pracovní plochu. Rozkrojte si ho na 4 díly a vyvalujte vždy mezi dvěma pečicími papíry, přičemž spodní díl navíc před každým vyvalováním podsypejte troškou moučkového cukru. Těsto nerozvalujte moc tenké, ideální jsou tak 2 mm.
Poté už vykrajujte vánoční tvary a do vrchního dílu si vždy udělejte speciálním vykrajovátkem malou dírku.
Cukroví by vám mělo vyjít do páru zhruba na 2 větší plechy.
Vykrájené tvary (vždy dva do páru) skládejte na plech, který jste si vyložili pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů zhruba 12 minut nebo déle, aby bylo lehce dozlatova.
Upečené cukroví můžete ihned začít slepovat. Na každý spodní kousek si lžičkou naneste rybízovou marmeládu a nožem roztírejte. Marmeládou nešetřete, díky ní bude linecké cukroví krásně vláčné už druhý den.
Nakonec cukroví pocukrujte.
Vyzkoušejte také vanilkové rohlíčky z lískových ořechů nebo pracny.
Líbil se vám recept Měkké linecké cukroví? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.