1/0
Valašský kontrabáš je název pro zapečenou dobrotu z pohanky, brambor a uzeného masa. Jedná se o tradiční valašské jídlo našich babiček. Upečený kontrabáš podávejte posypaný petrželkou s kysaným zelím nebo s nakládanou okurkou.
Pohanku propláchněte a dejte do hrnce. Zalijte ji 1 litrem vroucí vody, vařte 2–3 minuty a pak nechte v teple dojít.
Brambory oloupejte a nakrájejte. V osolené vodě je poté uvařte doměkka.
Česnek nakrájejte na plátky. Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpalte 2 lžíce sádla. Orestujte cibuli, přidejte česnek a uzené maso.
Přidejte uvařenou pohanku. Osolte, opepřete a posypte majoránkou. Nakonec vmíchejte uvařené, scezené brambory.
Přendejte do pekáče vymazaného zbylým sádlem a posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte 15–20 minut na 200 °C nebo dozlatova.
Valašský kontrabáš si mohou upéct i vegetariáni. Stačí uzené maso nahradit sójovým tofu a cibuli osmažit na přepuštěném másle.
Líbil se vám recept Valašský kontrabáš? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.