1/0
Consommé z hovězí oháňky je extra silný (dvojitý) vývar, který je králem všech vývarů. Klasický vývar z kostí je ještě navíc obohacený masem z oháňky a zeleninou. Příprava trvá dlouhé hodiny a consommé se tak řadí k typickým, pomalým, zimním pokrmům, na které se opravdu vyplatí počkat.
Kusy býčí oháňky upečte v troubě nebo zprudka orestujte v hrnci na sádle tak, aby se maso zatáhlo.
Jednu cibuli a kořenovou zeleninu (1 větší mrkev, 1 petržel a ¼ bulvy celeru) orestujte na oleji v hrnci, ve kterém budete vařit vývar.
K orestované zelenině přidejte rajčatový protlak a krátce zarestujte. Vše podlijte červeným vínem a nechte odpařit alkohol.
Do hrnce přidejte oháňku, koření a vše zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte pomalu táhnout (minimálně 4 hodiny).
Vývar poté sceďte a nechte vychladnout. Z vychladlého vývaru pak připravte onen dvojitý vývar (consommé).
Do hrnce dejte hovězí maso na polévku, na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (opět zhruba 1 mrkev, 1 petržel a ¼ celeru). Vše zalijte studeným vývarem z býčí oháňky, pomalu přiveďte k varu a opět nechte táhnout zhruba 3 hodiny.
Hotové consommé přeceďte přes jemné plátno a užívejte jeho silnou chuť a dokonalou vůni.
Líbil se vám recept Consommé z hovězí oháňky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.