1/1
Hamburgerová bulka koupená v obchodě vám svou chutí nikdy nenahradí tu, kterou si upečete vlastnoručně doma. Příprava vám sice vzhledem k zadělání kvásku a následnému kynutí těsta zabere chvíli času, věřte však, že výsledek bude stát za to.
Ve větší míse si smíchejte mouku, kvasnice a vlažné mléko a rovnoměrně rozmíchejte.
Takto připravený „kvásek“ zakryjte utěrkou, dejte do tepla a nechte cca půl hodiny kynout, dokud vám nevyběhne a nebude mít bubliny.
V samostatné míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
Poté přidejte hotový kvásek, do kterého jste po vykynutí vmíchali vejce. Vše společně důkladně promíchejte, aby vzniklo tužší těsto, které je rovnoměrně provlhčené. Těsto nechte cca 10 minut odpočinout.
Poté začněte do těsta postupně zapracovávat změklé máslo, aby vám vzniklo krásné, lesklé a vláčné těsto. Můžete buď rukama, což je trošku náročnější, anebo v robotu.
Hotové těsto přikryjte a nechte v teple nakynout.
Poté si těsto rozdělte na rovnoměrné porce cca po 80 g a hnětením vytvarujte malé kuličky bez viditelných svárů a prasklin. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi kuličkami větší mezery. Znovu přikryjte vlhkou utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte asi hodinu dokynout.
Před pečením potřete bulky rozšlehaným vejcem a posypejte dle chuti třeba mákem nebo sezamem.
Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C asi 12–15minut dozlatova.
K hotovým bulkám si připravte šťavnaté maso a lahodnou BBQ omáčku a perfektní domácí hamburger je na světě.
Z tohoto těsta nemusíte mít jen bulky na hamburgery – jestliže uděláte kuličky opravdu malé, po upečení vám vzniknou domácí briošky, které můžete použít například jako přílohu k salátům.
Líbil se vám recept Hamburgerová bulka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.