1/0
Crinkles jsou chutí i strukturou podobné brownies. Pod křupavou popraskanou kůrkou, která vypadá jako zasněžená, se ukrývá vláčné měkké těsto rozplývající se na jazyku. Tento čím dál tím populárnější druh vánočního cukroví si zamilujete a budete je chtít péct celoročně.
Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte v jedné míse.
Hořkou čokoládu s 50 % kakaa (bez obsahu rostlinných tuků) rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem. Nechte trochu vychladnout, aby byla tekutina vlažná.
Vajíčka vyšlehejte spolu s cukrem (krupice i vanilkovým) do husté pěny.
K našlehaným vejcím pomalu vmíchejte vlažnou čokoládu s máslem a poté přisypte smíchané sypké suroviny. Vytvořte hladké těsto.
Těsto dejte v míse zakryté fólií alespoň na 1 hodinu odležet do lednice. Můžete nechat odležet i přes noc.
Z hotového těsta vytvarujte menší kuličky. Jedna kulička by měla mít v průměru asi 2 cm.
Před pečením celé kuličky nahusto obalte v moučkovém cukru (ten nijak nesklepávejte). Pokud se vám tvarování nedaří, můžete vždy lžičkou nabrat kousek těsta, vhodit jej nejprve do cukru krystal a obalit a až poté vytvarovat kuličku a obalit v cukru moučkovém.
Kuličky rozprostřete na plech s pečicím papírem. Mezi kuličkami nechte dostatek místa, během pečení totiž nabydou.
Troubu si předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou stačí na 160 °C.
Kuličky pečte asi 10 minut, maximálně 14 minut. Pokud byste nechali crinkles péct déle, vysušily by se a nebyly tak dobré.
Hotové je poznáte tak, že je jejich povrch popraskaný, kůrka tvrdá a pevná, ale po jemném zmáčknutí se propadá (měkký střed).
Dané množství surovin vám vystačí asi na 40 kusů crinkles.
Líbil se vám recept Crinkles? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.