1/0
Linecké cukroví slepované marmeládou bezesporu patří ke stálicím českých Vánoc a na sváteční tabuli by určitě nemělo chybět. Pojďte si ho s námi zkusit upéct, jistě budete s výsledkem spokojeni.
Máslo vyndejte z ledničky v předstihu, všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu.
Mezitím prosejte mouku a cukr moučku pomocí jemného sítka, hrubé kousky, co vám zbydou v sítku, nekompromisně vyhoďte.
Poté těsto vyjměte z lednice a rozdělte si ho na 3–4 menší kusy, které vyválejte, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujete, byla dostatečně studená.
Těsto rozválejte na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypávejte prosátým moučkovým cukrem, který vám zaručí, že zbytky těsta můžete použít na další kolečka. V těstě navíc nepřibude žádná mouka, díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné a nebude tvrdé. Je však třeba mít na paměti, že těsto bude o trochu sladší.
Vykrajujte kolečka nebo jiné tvary dle vašich preferencí. Pamatujte na to, že je třeba mít vždy dvojici tvarů, kdy jeden kus bude plný a druhý bude mít otvor uprostřed, aby později vynikla marmeláda. Vykrájená kolečka pečte na 180 °C asi 10 minut.
Hotové linecké cukroví za pár dní namažte marmeládou (dle chuti) a slepujte k sobě vždy dvojici tvarů.
Servírujte ideálně posypané moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Linecké cukroví? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.