Kvašené okurky

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 92 Kč
Redakce Kupi.cz
21. října 2022
Kvašené okurky ve sklenici Ilustrační foto: Fascinadora / Shutterstock.com

Kvašáky neodmyslitelně patří k české letní tradici. Zkuste okurky naložit do slaného nálevu a nechat přirozeně pracovat bakterie mléčného kvašení. Na zavaření je potřeba nádoba na kvašení o objemu cca 3 litry.

Recept kvašené okurky vás vyjde na 23 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 92 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 92 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1
    Okurky nejprve pořádně omyjeme a očistíme od zbytku hlíny.
  • 2
    Poté je necháme alespoň hodinu, ideálně přes noc namočené ve studené vodě. Zbaví se tak případné hořkosti.
  • 3
    Následně je scedíme a každou zhruba třikrát propíchneme vidličkou.
  • 4
    Nálev si připravíme smícháním soli (sůl by měla tvořit 2 % z celkového objemu nádoby) s vodou.
  • 5
    Provaříme, aby se sůl rozpustila, vypneme a necháme vychladnout.
  • 6
    Mezitím naskládáme do připravené nádoby na kvašení okurky a ostatní ingredience. Na dno nejprve dáme jeden vinný list a začneme skládat okurky, snítky kopru, mrkev, křen, cibuli, česnek… prostě vše, co máme rádi.
  • 7
    Takto připravené okurky zatížíme tak, aby v průběhu kvašení nevyplavaly nad hladinu. Tento krok není radno podceňovat, mohl by totiž vzniknout tzv. křís, v horším případě i plíseň.
  • 8
    Vše zalijeme vychladlým nálevem.
  • 9
    Sklenici pak zavřeme víčkem (zašroubujeme), případně pokud máme speciální nádobu na kvašení se vzduchotěsným uzávěrem, použijeme ten.
  • 10
    Okurky necháme při pokojové teplotě kvasit zhruba 7–10 dní. Probíhající fermentaci poznáme tak, že se původně čirý nálev mírně zakalí (zbělá) a vznikají v něm drobné bublinky.
  • 11
    Hotové kvašáky pak přendáme do menších sklenic i s nálevem a skladujeme na chladném místě v lednici nebo ve sklepě.
Zajímavé tipy

Na přípravu kvašáků vždy okurky zalévejte slaným roztokem vychladlým alespoň na 40 °C či o něco méně. Pokud nemáte teploměr, teplotu lze dobře odhadnout tak, že do nálevu strčíte prst a v klidu ho v něm můžete nechat, aniž by vás to pálilo.

Líbil se vám recept Kvašené okurky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.