*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět
na e-mail [email protected].
Recept
-
Okurky nejprve pořádně omyjeme a očistíme od zbytku hlíny.
-
Poté je necháme alespoň hodinu, ideálně přes noc namočené ve studené vodě. Zbaví se tak případné hořkosti.
-
Následně je scedíme a každou zhruba třikrát propíchneme vidličkou.
-
Nálev si připravíme smícháním soli (sůl by měla tvořit 2 % z celkového objemu nádoby) s vodou.
-
Provaříme, aby se sůl rozpustila, vypneme a necháme vychladnout.
-
Mezitím naskládáme do připravené nádoby na kvašení okurky a ostatní ingredience. Na dno nejprve dáme jeden vinný list a začneme skládat okurky, snítky kopru, mrkev, křen, cibuli, česnek… prostě vše, co máme rádi.
-
Takto připravené okurky zatížíme tak, aby v průběhu kvašení nevyplavaly nad hladinu. Tento krok není radno podceňovat, mohl by totiž vzniknout tzv. křís, v horším případě i plíseň.
-
Vše zalijeme vychladlým nálevem.
-
Sklenici pak zavřeme víčkem (zašroubujeme), případně pokud máme speciální nádobu na kvašení se vzduchotěsným uzávěrem, použijeme ten.
-
Okurky necháme při pokojové teplotě kvasit zhruba 7–10 dní. Probíhající fermentaci poznáme tak, že se původně čirý nálev mírně zakalí (zbělá) a vznikají v něm drobné bublinky.
-
Hotové kvašáky pak přendáme do menších sklenic i s nálevem a skladujeme na chladném místě v lednici nebo ve sklepě.
Na přípravu kvašáků vždy okurky zalévejte slaným roztokem vychladlým alespoň na 40 °C či o něco méně. Pokud nemáte teploměr, teplotu lze dobře odhadnout tak, že do nálevu strčíte prst a v klidu ho v něm můžete nechat, aniž by vás to pálilo.