-
Těsto můžete zadělávat buď ručně v míse, případně si na pomoc můžete vzít kuchyňský robot s hnětacím hákem.
-
Kvásek: Do malé misky nalijte 3 lžíce teplé vody a v ní rozmíchejte lžičku cukru a špetku mouky. Rozdrobte do vody kvásek, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát na teplém místě, aby kvásek vzešel. Pokud se po 10 minutách v misce nic nezměnilo, začněte znovu s novým droždím.
-
Do mísy prosejte mouku, přidejte vlažnou vodu, vlažné sádlo, sůl i kvásek a zadělejte těsto, které pěkně vypracujte, aby bylo kompaktní, stačí 7 minut hnětení.
-
Těsto si na pomoučeném válu rozdělte na 5 stejných dílů. Každý díl ještě rozdělte na 3 kousky. Dohromady tedy budete mít 15 stejně velkých kousků.
-
Vezměte si vždy 3 kousky a jemně je vyválejte do středně silných pramínků, které nahoře přimáčkněte a spleťte do housky podobně jako na fotce. Každou z housek položte na plech a nechte jí kolem dost místa, bude kynout.
-
Takto zpracujte všechny housky, plech zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Troubu si předehřejte na 230 °C a housky nechte kynout, než se trouba zahřeje.
-
Po 10 až 15 minutách by měly být housky pěkně nakynuté a připravené na pečení. Rychlost dokynutí záleží na tom, jak moc jste těsto při válení pramínků mačkali a váleli. Čím méně, tím lépe.
-
Nakynuté housky pomašlujte vajíčkem a posypejte mákem.
-
Dejte péct do předehřáté trouby a pečte 13 minut na 230 °C na horní i spodní ohřev.
-
Upečené housky poznáte tak, že budou mít navrchu i zespodu pěknou nazlátlou barvu.
-
Po upečení je nechte chvíli vychladnout a můžete ihned jíst.