Pečený bůček

Čas přípravy: 5 hod
Obtížnost: Náročný
Cena: 80 Kč
Redakce Kupi.cz
3. října 2022
Pečený bůček na bílém talíři Cuketka / Kupi.cz

Sváteční pečený bůček je luxusní pochoutka, kterou si zaručeně zamilujete. Není to tedy zrovna jídlo pro běžný pracovní den, které je hotové za půl hodiny, protože jeho příprava si žádá dostatek času. Na druhou stranu ale zase ukazuje, jak se dá s trochou úsilí proměnit úplně obyčejná surovina na něco skvělého.

Recept pečený bůček vás vyjde na 20 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 80 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 80 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1
    Na dno pekáčku nasypte tenkou vrstvu soli. Na ni položte vepřový bok kůží dolů a ze všech ostatních stran také osolte. Takto připravený bůček dejte odležet do lednice přes noc (minimálně ale na 2 hodiny). Poté přebytečnou sůl setřete ubrouskem a bůček osušte.
  • 2
    Nasolený bůček položte kůží dolů do malého pekáčku, na pánev nebo do zapékací misky. Ideálně tak, aby vyplnil skoro celou plochu nádoby. Zalijte vývarem a přiklopte poklicí tak, abyste nechali na straně mezeru (můžete zakrýt i alobalem). Dejte do trouby rozehřáté na 150 °C a pečte 4 hodiny.
  • 3
    Po pomalém pečení bůček v nádobě opatrně otočte kůží nahoru. Tu na povrchu nařízněte ostrým nožem do kříže s odstupem asi 1 cm. Na dně pánve by měla být zůstat asi 1 cm vysoká vrstva tekutiny. Pokud není, doplňte vodou nebo vývarem. Troubu mezitím rozehřejte na 230 °C (pokud máte, zapněte program na grilování/pečení z horního ohřevu).
  • 4
    Vraťte bůček do trouby a zprudka zapečte asi 30 až 60 minut, dokud není kůrčička křupavá. Bůček vyjměte a nechte stranou odpočinout. Nádobu na pečení dejte na sporák a výpek na dně uvolněte trochou vody nebo vývaru. Přiveďte k varu a svařte na minimum (nebo klidně až na tuk), zasypte lžící mouky a promíchejte. Přidejte znovu vodu a povařte asi 10 minut. Pokud chcete mít šťávu zcela hladkou, přeceďte ji přes jemné sítko.
Zajímavé tipy
  • Rovnoměrné vypečení kůrčičky: Aby byla kůrčička rovnoměrně křupavá, musí být kůže bůčku zcela v jedné rovině. Pokud nějaký kus vyčnívá výše, vypeče se jako první. Pokud se naopak část bůčku svažuje dolů, vypeče se jen obtížně. Pokud chcete mít jistotu, je potřeba bůček dole seříznout nebo podepřít.
  • Šťáva: Šťávu z masa nemusíte zahušťovat moukou, pokud nechcete. Stačí ji jen povařit, scedit a svařit do zmenšení objemu. Pokud budete zahušťovat moukou a chcete extra luxusní verzi, vmíchejte do ní po scezení lžíci studeného másla.
  • Lepší než Momofuku bůček? Pokud znáte parádní bůček Momofuku Pork Buns, můžete posoudit sami. Rozdíl je tady hlavně ve využití kůže bůčku, která poslouží stejně dobře jako krusta ze soli a cukru v Momofuku verzi.

Líbil se vám recept Pečený bůček? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.