Domácí langoš

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
31. ledna 2023
Domácí langoš se zeleninou na bílém talíři Cuketka / Kupi.cz

Langoš je klasika, kterou milují snad všichni. Zároveň je to jedno z nejúspornějších a zároveň nejefektnějších jídel na doma. Pokud se inspirujete naším receptem a dáte si s langoši tu práci, spokojenost strávníků bude vždy zaručena.

Ingredience

Recept

  • 1
    Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte asi 2/3 mléka s droždím. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (asi 20 minut v teple).
  • 2
    Ke kvásku přidejte zbylé mléko, strouhaný vařený brambor a olej. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte řidší těsto. Ze začátku bude hodně lepit, po chvíli hnětení se s ním ale bude pracovat dobře. Klidně přidejte mléko nebo naopak mouku navíc, podle citu.
  • 3
    Vypracované těsto zakryjte a nechte vykynout (60 minut). Poté ho rozdělte na 6 dílů (pro větší langoše, nebo 8 až 10 pro langoše menších rozměrů) a každý vytvarujte do tvaru kulatého bochánku. Bochánky potřete olejem a nechte chvíli odpočinout. V kastrolu nebo vysoké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje (okolo 170 až 175 °C).
  • 4
    Pracovní desku i ruce si potřete trochou oleje. Každý bochánek v ruce vytvarujte do tvaru langoše a před samotným smažením jej nechte ještě chvíli odpočinout.
  • 5
    Langoše smažte v rozehřátém oleji z obou stran pěkně dozlatova. Smažené je poté přeneste na papírový ubrousek, kde je zbavíte přebytečného tuku. Ještě horké je obložte připravenou náplní (viz níže) a hned podávejte.
Zajímavé tipy

Vyzkoušejte tyto varianty:

  • Langoše s kečupem a eidamem

Neporazitelná klasika. Buď s česnekovou pastou v základu, kterou si jednoduše vyrobíte smícháním utřeného česneku se solí a trochou oleje, nebo bez. Nahoře strouhaný eidam a kečup.

  • Langoše s rajčaty

Pod rajčata dejte do základu klidně i česnek. S bazalkou, mořskou solí, pepřem a zakápněte olivovým olejem.

  • Langoše se soleným tvarohem

Tvaroh, nejlépe tučný, vložte do mísy, osolte a pořádně promíchejte. Poté již můžete servírovat. Výborně langoš funguje také s řeckým jogurtem nebo se zakysanou smetanou.

Líbil se vám recept Domácí langoš? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.