Recept
-
Zelený chřest oloupejte od výhonků a odkrojte bílé konce, které by byly tvrdé i po uvaření.
-
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte do ní hrst soli. Vložte chřest a nechte ho 2 minuty v solné lázni uvařit.
-
Mezitím si připravte misku se studenou vodou a ledovými kostkami, do které pak přemístěte uvařený chřest (díky teplotnímu šoku zůstane barva krásně zelená).
-
Na pánvi rozpusťte máslo a chřest ze všech stran osmahněte dozlatova, poté jej zasypejte strouhaným eidamem a balkánským sýrem a nechte sýr roztopit, na závěr posypte čerstvě nasekanými bylinkami.
Chřest v krustě podávejte s vařenými bramborami a čerstvou zeleninou nebo tatarskou omáčkou.
Věděli jste, že:
- Bílý chřest se musí oškrabat škrabkou na zeleninu (brambory).
- Zelený chřest stačí oloupat od postranních výhonků.
- Bílé konce se musí odřezávat, jsou tuhé i po uvaření.
- Chřest uchováte v lednici dlouho čerstvý, pokud ho postavíte do sklenice s vodou.
- Čerstvý chřest poznáte podle toho, že je ohebný a při zmáčknutí konce z něj vytéká tekutina.