Recept
-
Na podložku položte mořské řasy nori vždy lesklou stranou dolů! Navlhčenou rukou pomalu začněte vrstvit sushi rýži na řasu, rýži roztahujte téměř po celé ploše řasy nori, pouze v horní části nechte cca 2 cm volné na slepení rolky. Rýži moc nestlačujte a snažte se, aby zůstala kyprá.
-
Na rýži můžete podle chuti nanést jemný proužek wasabi pasty. Na takto připravenou řasu s rýží přidejte další zvolené ingredience. Ukládejte je zhruba do středu rýže.
-
Pro Maki sushi používejte maximálně 3 ingredience. Například jen samotného lososa nebo tuňáka s okurkou. Nikdy rolky nepřeplňujte, aby šly hezky zabalit a držely svůj tvar. Konec řasy můžete potřít prsty namočenými v rýžovém octu, bude fungovat jako lepidlo, a rolka se uzavře.
-
Začněte rolovat od kraje s rýží směrem k prázdné, octovým nálevem potřené řase. Nebojte se trochu přitlačit, aby měla rolka pěkný tvar a ingredience držely pohromadě.
-
Pro úspěšné krájení je předpokladem velmi ostrý nůž. Ideální je speciální japonský kovaný nůž na sushi. Zvládnete to ale i s „obyčejným“ kvalitním kuchyňským nožem.
V obchodech se dá pořídit SUSHI KIT, tedy balíček, který obsahuje základní suroviny pro přípravu sushi doma.