Buchtičky s krémem

Čas přípravy: 3 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 76 Kč
Redakce Kupi.cz
27. září 2022
Buchtičky s krémem na bílém talíři Cuketka / Kupi.cz

Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem miluje každý! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.

Recept buchtičky s krémem vás vyjde na 19 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 76 Kč.

Ingredience

Těsto

Žloutkový krém

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 76 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Těsto

  • 1
    Do mísy robota prosejte mouku. Přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého nalijte asi polovinu mléka a přidejte rozdrobené droždí. Mírně promíchejte a do mléka zapracujte část okolní mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Zakryjte, dejte do tepla a nechte vzejít kvásek (těstíčko zvětší objem a bude mít bubliny).
  • 2
    Po vzejití kvásku přidejte zbylé suroviny – druhou polovinu mléka, 50 g rozpuštěného másla (ne horkého) a vejce. Hněťte v robotu pomocí háku na těsto asi 7 až 10 minut. Těsto stočte do bochánku a nechte kynout v zakryté míse asi 90 minut (dokud těsto neznásobí objem).
  • 3
    Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, a ty rozválejte do tenkých provazců. Počet provazců i jejich délku přizpůsobte velikosti pekáče (viz video). Vytvarované provazce pak vedle sebe rozložte na dno vymazaného pekáče a pomocí stěrky nebo nože postupně vykrajujte jednotlivé buchtičky.
  • 4
    Vytvarované buchtičky potřete zbylým rozehřátým máslem. Zakryjte a nechte dokynout asi 20 až 30 minut. Vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova (doba pečení se bude lišit podle velikosti a výšky pekáče/plechu).

Žloutkový krém

  • 1
    Krém k buchtičkám můžete připravit na konci nebo klidně v průběhu prvního kynutí těsta. V rendlíku přiveďte k mírnému varu mléko. V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Přidejte žloutky a dobře promíchejte.
  • 2
    Horké mléko přelijte z rendlíku do mísy a opět promíchejte. Obsah mísy vraťte do rendlíku a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Krém zhoustne docela rychle a stačí jen minuta nebo dvě (na rozdíl od krémů zahuštěných moukou).
  • 3
    Hotový krém sceďte přes jemné sítko do čisté nádoby. Je to nejjistější způsob, jak vyloučit případné hrudky. Přidejte studené máslo s rumem a dobře rozmíchejte. Pokud se vám bude zdát krém příliš hustý, můžete jej naředit trochou mléka. Pokud jej chcete uschovat – zakryjte povrch potravinářskou fólií a uložte do lednice.
Zajímavé tipy
  • Extra vláčné a voňavé buchtičky – po upečení můžete buchty potřít směsí rozpuštěného másla a rumu. Budou dokonalé a déle vydrží! Samotné těsto můžete ještě navíc obohatit vanilkou a citronovou kůrou.
  • Krém s vanilkovým luskem – v luxusní verzi krému dejte do mléka s částí cukru zrníčka z vanilkového lusku i lusk samotný a krátce povařte. Pak už stačí jen lusk vyjmout a postupovat stejně jako s vanilkovým cukrem.
  • Extra úsporná verze – máslo v těstě nahraďte rostlinným olejem (např. slunečnicovým) a máslo použijte jen na potírání (nebo můžete úplně vynechat). Místo žloutkového krému použijte obyčejný vanilkový pudink s mlékem. I takhle budou buchtičky úžasné a udělají velkou radost!

Líbil se vám recept Buchtičky s krémem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.