*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět
na e-mail [email protected].
Recept
Korpus na mandlový dort
-
Mandle několikrát propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili nečistot, a poté je pomelte najemno a nechte zatím stranou.
-
Odvažte si cukr a oddělte žloutky od bílků. Bílky následně začněte se špetkou soli šlehat dotuha.
-
Jakmile se v nich začne tvořit pěna, přidávejte postupně cukr. Pořád šlehejte, dokud nevznikne krásně tuhá, objemná pěna (jako se dává do indiánků). Bílky musí držet na šlehači.
-
Pomocí gumové stěrky do nich pomalu zašlehávejte mleté mandle. Nespěchejte, ať bílky neztratí objem.
-
Připravte si dva plechy a dejte na ně pečicí papíry, na které tužkou obkreslete formu na dort.
-
Bílkovou směs rozdělte na dvě poloviny a rozmažte na připravený papír do tvaru kruhu.
-
Bezé těsto pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 20 až 25 minut. Barva musí být zlatavá. Těsto kontrolujte, ať se nespálí.
-
Oba korpusy nechte vychladnout na mřížce a nožem ořízněte požadovaný tvar kulaté dortové formy.
-
Opatrně sloupněte oba korpusy z papíru a dejte stranou.
Žloutkový krém
-
Připravte si vodní lázeň.
-
Do misky dejte smetanu s cukrem a 2 lžícemi rumu a míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.
-
Poté přidejte žloutky do teplé, nikoliv horké směsi, aby se nesrazily na míchaná vajíčka.
-
Vezměte si na pomoc elektrický šlehač a šlehejte krém na nejnižší otáčky.
-
Hotovo je, jakmile krém začne pěnit a zhoustne. Konzistence musí být hustá jako např. pudink. Přidejte 1 lžíci rumu a mletou vanilku.
-
Žloutkový krém nechte vychladit a občas promíchejte, ať v něm není škraloup.
-
Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte žloutkový krém, dokud se vše nespojí v krásně hladký, hustý žloutkový krém.
Zdobení dortu
-
Na jeden plát korpusu dejte menší polovinu krému a rozetřete ho.
-
Na vzniklé patro položte druhý plát a dort po celém obvodu zbylým krémem potřete. Můžete si pomoct nožem nebo špachtlí.
-
Plátky mandlí opečte nasucho na pánvi. Dejte pozor, ať se nespálí.
-
Po opražení jimi posypejte vrchní část dortu.
-
Dort nechte 30 minut odležet a můžete podávat.
Všechny ingredience si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu. Na krém potřebujete změklé, nikoliv tekuté máslo.