Kdo by mohl odolat svůdné vůni čerstvě upečených koblížků? A teď si představte, že si je můžete dopřát bez jakýchkoli výčitek. Ano, je to možné – zapomeňte na smažení a mastný olej. Máme pro vás recept na pečené koblížky, které jsou nejen stejně chutné, ale i zdravější. Hladké těsto, jemná vrstva marmelády a sladká vůně, která se rozlije po celém domě – to je ta pravá sladká radost, kterou si zamilujete.
Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu hladké mouky. Zalijte trochou vlažného mléka, promíchejte a nechte na teplém místě kynout asi 10–15 minut, dokud nevznikne kvásek.
Mezitím mírně zahřejte zbytek mléka, aby bylo vlažné, ale ne horké. V menším hrnci na nízkém plameni rozpusťte máslo a nechte ho trochu vychladnout.
Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte špetku soli a zbytek cukru. Přilijte vzešlý kvásek, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rozklepněte vejce. Vše důkladně promíchejte.
Vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 1 cm. Pomocí skleničky nebo vykrajovátka vykrojte kolečka a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
Přikryjte koblížky utěrkou a nechte je ještě 15 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
Koblížky pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, dokud nebudou lehce zlatavé.
Po vychladnutí koblížky naplňte marmeládou podle chuti (pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky) a posypte je moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Pečené koblížky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.