Chlebové hranolky

Čas přípravy: 15 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 20 Kč
Redakce Kupi.cz
19. března
Chlebové hranolky s česnekem a dipem Ilustrační foto: smspsy / Shutterstock.com

Chcete ohromit přátele jednoduchým, a přitom výjimečně chutným občerstvením? Tyhle křupavé pivní hranolky vás nezklamou. Kombinace intenzivní česnekové vůně, svěžího kopru a chutného žitného chleba je k pivu přímo dokonalá. Rychlá a snadná příprava vás navíc přesvědčí, že domácí snacky můžou být stejně skvělé jako ty kupované.

Recept chlebové hranolky vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 20 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Globus za 20 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

  • 1

    Nakrájejte žitný chléb na proužky o velikosti zhruba 1,5 × 6 cm. Snažte se o co nejrovnoměrnější tvary, aby se při smažení opékaly stejnoměrně.

  • 2

    Oloupejte česnek a nakrájejte jej na velmi jemné proužky (jeden stroužek si dejte stranou, budete ho později potřebovat). Smíchejte česnek s olejem a nechte chvíli odstát, aby se chuť česneku krásně propojená s olejem.

  • 3

    Rozehřejte česnekový olej na střední teplotu. Vložte do pánve nakrájené kousky chleba a smažte je dozlatova. Krutony pravidelně obracejte, aby byly křupavé ze všech stran. Pokud se bude česnek připalovat, odstraňte jej, aby olej nezhořkl.

  • 4

    Mezitím si v malé misce smíchejte prolisovaný stroužek česneku s troškou piva.

  • 5

    Hotové krutony vyjměte z pánve a položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej. Poté je ještě horké potřete směsí česneku a piva a osolte dle chuti. Nakonec posypte nasekaným koprem.

  • 6

    Pokud chcete krutony ještě vylepšit, posypte je ihned po smažení strouhaným sýrem.

  • 7

    Servírujte ještě horké s oblíbeným dipem.

Zajímavé tipy
  • Sáhněte po starším, lehce okoralém kousku chleba – bude se lépe smažit a získá ještě výraznější chuť.
  • Ochucený olej s chilli, rozmarýnem nebo citronovou kůrou dodá krutonům unikátní chuťový šmrnc.
  • Kopr můžete nahradit petrželkou, pažitkou nebo koriandrem. Každá bylinka vdechne tomuto jídlu trochu jiný charakter.
  • Vyzkoušejte také recepty na cuketové, polentové, batátové a dýňové hranolky podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Chlebové hranolky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.