Celozrnná focaccia s medvědím česnekem

Čas přípravy: 2 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 30 Kč
Redakce Kupi.cz
21. března
Celozrnná focaccia s medvědím česnekem Kupi.cz

Chcete si pochutnat na něčem výjimečném? Celozrnná focaccia s medvědím česnekem je přesně to pravé! Tento nadýchaný a křupavý chléb vás překvapí svou jednoduchostí a zároveň chutí, která vás přenese do slunné Itálie. Navíc je zdravější díky celozrnné mouce a jarní nádech mu dodává medvědí česnek. Ideální jako příloha, lehká večeře nebo chuťovka na party. Přečtěte si recept a zjistěte, jak snadné je tuto delikatesu připravit!

Recept celozrnná focaccia s medvědím česnekem vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 6 porcí připravíte za 30 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 30 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

  • 1

    Odměřte mouku a odeberte z ní 30 g. Tyto 30 g smíchejte se 100 ml vlažné vody, droždím a cukrem. Dobře promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

  • 2

    Ve větší míse smíchejte zbytek mouky s 250 ml vody a přidejte připravený kvásek. Použijte kuchyňský robot s hákem a těsto hněťte na druhý rychlostní stupeň asi 5 minut. Poté přidejte sůl a pokračujte v hnětení dalších 5 minut. Těsto bude mít řidší konzistenci. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě 45 minut.

  • 3

    Po vykynutí těsto opět promíchejte, stačí vařečkou, a znovu ho nechte kynout dalších 45 minut pod utěrkou.

  • 4

    Připravte si pekáč o velikosti 34×24 cm, vyložte ho papírem na pečení a těsto do něj vyklopte. Rovnoměrně ho roztáhněte po celé ploše pekáče a nechte ho kynout ještě 45 minut.

  • 5

    Po 20 minutách kynutí předehřejte troubu na 250 °C (horní a spodní ohřev). Troubu nechte důkladně vyhřát dalších 25 minut.

  • 6

    Vykynuté těsto pokapejte olivovým olejem a roztaženými prsty vytvořte v těstě důlky. Povrch posypte natrhaným medvědím česnekem a podle chuti přidejte volitelné ingredience – nakrájená sušená rajčata, olivy nebo kroužky červené cibule. Vložte pekáč do trouby. Pečte 12 minut při 250 °C, poté snižte teplotu na 220 °C a pečte dalších 5 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.

  • 7

    Focacciu podávejte ještě teplou s čerstvou zeleninou nebo jako přílohu k polévkám, salátům či masovým pokrmům.

Zajímavé tipy
  • Pro extra chuť můžete do těsta přimíchat nastrouhaný parmazán nebo jiné tvrdé sýry.
  • Focaccia chutná skvěle i samotná, ale zkuste ji podávat s dipem z olivového oleje, balsamica a čerstvých bylinek.
  • Pokud chcete focacciu připravit předem, můžete ji nechat vykynout přes noc v ledničce.
  • Vyzkoušejte také slanou bramborovou buchtu s česnekem a majoránkou nebo slaný závin Stromboli podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Celozrnná focaccia s medvědím česnekem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.