Mleté řízky v houbové omáčce

Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 108 Kč
Redakce Kupi.cz
21. března
Mleté řízky v houbové omáčce servírované v bílém talíři s brambory. Kupi.cz

Hledáte inspiraci na rychlý, snadný a přitom výjimečně chutný oběd nebo večeři? Mleté řízky v houbové omáčce jsou přesně to, co potřebujete! Tento recept kombinuje šťavnatost mletého masa a krémovou lahodnost houbové omáčky, která skvěle doplní každé sousto. Ideální volba pro nedělní rodinný oběd nebo jakýkoli den, kdy chcete potěšit celou rodinu.

Recept mleté řízky v houbové omáčce vás vyjde na 27 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 108 Kč.

Ingredience

Řízky

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 108 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

Řízky

  • 1

    Nejprve si připravte směs na řízky. Do velké mísy nastrouhejte polovinu cibule a prolisujte česnek. Přidejte mleté maso, strouhanku, vejce, kečup, francouzskou hořčici, worcesterskou omáčku, sůl a černý pepř. Rukama důkladně promíchejte, dokud nevznikne kompaktní směs.

  • 2

    Ze směsi odebírejte menší hrsti a tvarujte placičky o tloušťce přibližně 1,5 cm. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a řízky opečte z obou stran do zlatohnědé barvy. Hotové řízky odložte na talíř.

Omáčka

  • 1

    Do výpeku na pánvi přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Restujte na středním ohni, dokud cibule nezprůhlední. Poté přidejte na plátky nakrájené žampiony a pokračujte v restování, dokud houby nezískají zlatavý nádech.

  • 2

    K opečeným houbám přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Poté houby zaprašte moukou a dobře promíchejte, aby se mouka spojila s houbami. Postupně přilévejte masový vývar a neustále míchejte, aby se nevytvořily hrudky.

  • 3

    Omáčku přiveďte k varu a dochuťte ji francouzskou hořčicí, solí a černým pepřem podle chuti.

  • 4

    Do omáčky vložte opečené řízky, přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte přibližně 10 minut, aby se chutě propojily a řízky krásně změkly.

  • 5

    Hotové mleté řízky s houbovou omáčkou podávejte s bramborovou kaší, šťouchanými brambory nebo oblíbenou přílohou.

Zajímavé tipy
  • Nemáte po ruce žampiony? Zkuste použít hlívu ústřičnou nebo lesní houby, které dodají omáčce ještě intenzivnější chuť.
  • Pro bezlepkovou verzi nahraďte strouhanku bezlepkovou alternativou a místo mouky v omáčce použijte kukuřičný škrob.
  • K tomuto pokrmu se hodí nejen bramborová kaše, ale také dušená rýže nebo těstoviny. Vyzkoušejte, co vám nejvíc vyhovuje!
  • Na závěr můžete do omáčky přidat lžíci zakysané smetany pro jemnější chuť nebo čerstvé bylinky, například petrželku či tymián.
  • Vyzkoušejte také kuřecí čínu nebo kuřecí karbanátky se sýrem podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Mleté řízky v houbové omáčce? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.