Turecké lečo

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 24 Kč
Redakce Kupi.cz
18. března
Turecké lečo servírované v bílém talíři s krajícem chleba. Ilustrační foto: zkolra / Shutterstock.com

Máte chuť na něco rychlého, jednoduchého, a přitom výjimečně lahodného? Turecké lečo je ideální volbou! S minimem ingrediencí a nenáročnou přípravou vykouzlíte pokrm, který vás překvapí svou chutí a vůní. Ať už hledáte rychlou večeři, vydatnou snídani, nebo lehký oběd, tenhle recept vás nezklame. Pusťte se do vaření a objevte kouzlo turecké kuchyně!

Recept turecké lečo vás vyjde na 6 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 24 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 24 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

  • 1

    Nejprve si připravte zeleninu – papriky a rajčata důkladně omyjte. Papriky očistěte od semínek a nakrájejte na proužky, rajčata na menší kousky a česnek a cibuli nasekejte nadrobno.

  • 2

    Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni a přidejte cibuli. Jakmile je olej horký, snižte teplotu na minimum a přidejte nakrájené papriky. Pod pokličkou je nechte dusit, dokud nezměknou, což zabere přibližně 10–15 minut.

  • 3

    Když jsou papriky téměř měkké, přidejte nakrájená rajčata. Nechte je dusit ve vlastní šťávě na mírném ohni, stále pod pokličkou, dokud se rajčata nerozvaří a nevytvoří jemnou omáčku.

  • 4

    Na závěr přidejte nasekaný česnek, dochuťte solí a čerstvým oreganem. Vše důkladně promíchejte a nechte chvíli prohřát, aby se chutě propojily.

  • 5

    Nakonec na směs opatrně rozklepněte vejce – nerozmíchávejte je. Nechte je vařit bez pokličky, dokud bílek neztuhne a žloutek zůstane lehce tekutý.

  • 6

    Hotové turecké lečo servírujte ihned, ideálně s čerstvým chlebem, který můžete použít jako „příbor“. Pokud preferujete klasické stolování, klidně použijte vidličku.

Zajímavé tipy
  • Pokud nemáte čerstvé oregano, můžete použít sušené, ale čerstvé dodá jídlu intenzivnější vůni.
  • Pro pikantnější verzi přidejte k paprikám špetku chilli vloček.
  • Chcete-li lečo obohatit, přidejte na začátku přípravy k paprikám nakrájenou klobásu nebo kousky kuřecího masa.
  • Pokud vám zbyde, zkuste lečo druhý den servírovat jako náplň do tortilly nebo pita chleba.
  • Vyzkoušejte také pomazánku z pečených paprik nebo ajvar podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Turecké lečo? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.