Waleská vajíčka

Čas přípravy: 35 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 80 Kč
Redakce Kupi.cz
21. března
Waleská vajíčka v modré zapékací misce Ilustrační foto: from my point of view / Shutterstock.com

Hledáte rychlý, ale zároveň chutný recept, který zvládnete připravit i po náročném dni? Waleská vajíčka jsou ideální volbou! Tato tradiční pochoutka, která kombinuje měkká vejce, nadýchané brambory a krémovou sýrovou omáčku, vás překvapí svou jednoduchostí a dokonalou chutí. Recept je navíc tak jednoduchý, že si ho zvládne připravit i začátečník.

Recept waleská vajíčka vás vyjde na 20 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 80 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Lidl za 80 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

  • 1

    Vejce vložte do vroucí osolené vody a vařte je přibližně 10 minut. Okamžitě je zchlaďte a oloupejte.

  • 2

    Brambory očistěte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě do měkka.

  • 3

    Poté je sceďte a promíchejte se dvěma lžícemi másla.

  • 4

    Na pánvi rozehřejte asi 1,5 lžíce másla, přidejte na kolečka nakrájený pór, lehce osolte a restujte do měkka.

  • 5

    Orestovaný pór vmíchejte k bramborám a dosolte podle chuti.

  • 6

    V rendlíku rozehřejte zbylé máslo (1,5 lžíce), přidejte mouku a připravte zápražku. Postupně ji řeďte mlékem a přiveďte k varu.

  • 7

    Když omáčka zhoustne, odstavte ji a vmíchejte do ní strouhaný sýr. Dochuťte solí a kořením.

  • 8

    Do středně velké zapékací mísy rovnoměrně rozložte brambory s pórem, přidejte podélně rozkrojená vejce a zalijte sýrovou omáčkou.

  • 9

    Troubu předehřejte na 200 °C (funkce gril). Pečte v troubě přibližně 8–10 minut, dokud nebude vrchní vrstva pěkně zlatavá.

Zajímavé tipy
  • Pokud chcete omáčku ještě více ochutit, přidejte do ní lžičku hořčice nebo špetku papriky.
  • Brambory můžete nahradit předvařenými nebo použít mražené bramborové kostky.
  • Přidejte do omáčky více sýra nebo použijte směs různých druhů, například čedar a parmezán.
  • Místo másla můžete použít olivový olej a mléko nahradit rostlinnou alternativou.
  • Vyzkoušejte také zapečená vejce s balkánským sýrem nebo rychlou smaženou rýži s vejcem podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Waleská vajíčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.