Vývar z pečené zeleniny se perfektně hodí k slavnostnímu obědu, na kterém si chcete nechat opravdu záležet. I když se na první pohled může zdát příprava příliš náročná, nebojte, zajisté si s ní hravě poradíte.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Omyté maso, naporcované na asi čtyři kusy, i zeleninu dáme do pekáče, přidáme koření a pečeme ve vyhřáté troubě asi tři čtvrtě hodiny.
Během pečení několikrát promícháme. Pak zalijeme studenou vodou, přidáme petrželku, lžičku soli a přivedeme pomalu k varu.
Ztlumte oheň a bez poklice necháme 4–5 hodin vařit – pěnu sbírejte. Vývar můžete vrátit do trouby a péct asi při 120 °C, klidně i přes noc.
Hotový vývar scedíme – je krásně tmavý. Maso nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Rozvařenou zeleninu vyhodíme.
Na lžíci másla 5 minut dokřupava opékáme mrkev a pak ji dáme do polévky. Promícháme a ozdobíme nasekanou cibulkou.
Uděláme svitek. Do mléka rozšleháme vejce, přidáme sůl a tolik mouky, abychom získali těsto husté asi jako na palačinky, spíš o trochu víc. Nalijeme ho na plech vymazaný máslem a dáme péct. Jakmile začne svitek růžovět, je hotový. Nakrájíme ho na kostičky a nabídneme k horké polévce.
Líbil se vám recept Vývar z pečené zeleniny? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.