Domácí tvarohové šátečky

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 60 Kč
Redakce Kupi.cz
21. března
Domácí šátečky s tvarohem servírované na talíři s květinami. Ilustrační foto: Mariusz S. Jurgielewicz / Shutterstock.com

Jestli jste fanoušci kynutého těsta, ale už vás klasické buchty trochu omrzely, zkuste něco nového – nadýchané tvarohové šátečky se sádlem. Recept je stejně jednoduchý jako na buchty, ale tyhle šátečky provoní váš domov vanilkou, rumem, tvarohem a smetanou. Jedinou výzvou je 90 minut kynutí, ale výsledek za to rozhodně stojí!

Recept domácí tvarohové šátečky vás vyjde na 6 Kč za 1 porci. 10 porcí připravíte za 60 Kč.

Ingredience

Kvásek

Těsto

Tvarohová náplň

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 60 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

Kvásek

  • 1

    Nejdříve si připravte kvásek. Do hrníčku nalijte tři lžíce vlažné vody, přidejte lžičku cukru a špetku hladké mouky a dobře promíchejte. Poté do směsi rozdrobte droždí, opět promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte přibližně 10 minut odpočívat na teplém místě, například na topení nebo sporáku.

Těsto

  • 1

    Mezitím prosejte oba druhy mouky do mísy, poté přidejte vlažnou smetanu, sádlo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Nakonec přidejte připravený kvásek a vypracujte těsto – buď ručně, nebo pomocí kuchyňského robota s hnětacím hákem.

  • 2

    Těsto hněťte přibližně 10 minut, dokud nezíská hladkou a pružnou konzistenci. Poté mísu přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě po dobu 60 minut.

Tvarohová náplň

  • 1

    Všechny ingredience pečlivě promíchejte a jen krátce prošlehejte, aby se dobře spojily.

  • 2

    Tvarohovou náplň si odložte stranou, aby byla připravena k plnění.

  • 3

    Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na přibližně 5mm tloušťku a nakrájejte na 10 stejně velkých čtverců.

  • 4

    Do středu každého čtverce vložte větší kávovou lžičku tvarohové náplně.

  • 5

    Spojte všechny čtyři rohy koláčku k sobě, pevně je přimáčkněte a jemně zatočte. Pro lepší držení tvaru každý šáteček zajistěte párátkem.

  • 6

    Plech přikryjte utěrkou a nechte šátečky dalších 30 minut kynout na teplém místě.

  • 7

    Šátečky potřete bílkem a pečte je v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 25 minut.

  • 8

    Upečené šátečky poznáte podle jejich zlatavé barvy. Po upečení je okamžitě potřete rumovou polevou, kterou připravíte smícháním 2 lžic rumu a 1 lžíce horké vody.

  • 9

    Nechte šátečky chvíli vychladnout a poté je můžete sníst.

Zajímavé tipy
  • Druhý den po upečení šátečky ztrácejí měkkost, ale pokud je na 20 vteřin dáte do mikrovlnky, budou opět jako čerstvé.
  • Vyzkoušejte také klasické honzovy buchty nebo ovocnou buchtu bez vajec podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Domácí tvarohové šátečky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.