Jestli jste fanoušci kynutého těsta, ale už vás klasické buchty trochu omrzely, zkuste něco nového – nadýchané tvarohové šátečky se sádlem. Recept je stejně jednoduchý jako na buchty, ale tyhle šátečky provoní váš domov vanilkou, rumem, tvarohem a smetanou. Jedinou výzvou je 90 minut kynutí, ale výsledek za to rozhodně stojí!
Nejprve si připravte kvásek. Do hrníčku nalijte tři lžíce teplé vody a rozmíchejte v ní lžičku cukru a špetku hladké mouky. Rozdrobte droždí, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát na teplém místě, například na topení nebo na kamnech.
Mezitím si do mísy prosejte obě mouky, přidejte vlažnou smetanu a sádlo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Přidejte také vypracovaný kvásek a zadělejte těsto. Buď ručně, nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem.
Těsto hněťte 10 minut, dokud nebude pěkně hladké. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.
Všechny ingredience dobře promíchejte a krátce prošlehejte.
Tvarohovou náplň nechte stranou připravenou na plnění.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválejte na tloušťku 5 mm a rozkrájejte na 10 stejně velkých čtverců.
Do každého čtverce dejte větší kávovou lžičku tvarohové náplně.
Všechny čtyři rohy koláčku k sobě přimáčkněte a lehce zatočte. Pro jistotu každý šáteček upevněte párátkem.
Plech zakryjte utěrkou a šátečky nechte kynout ještě 30 minut na teplém místě.
Šátečky pomašlujte bílkem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 25 minut.
Hotové šátečky poznáte podle zlatavé barvy. Ihned po upečení je pomašlujte rumovou polevou, kterou jste si vyrobili ze 2 lžic rumu a 1 lžíce horké vody.
Šátečky nechte chvíli vychladnout a můžete konzumovat.
Líbil se vám recept Domácí šátečky s tvarohem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.