Domácí šátečky s tvarohem

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 60 Kč
Redakce Kupi.cz
21. března
Domácí šátečky s tvarohem servírované na talíři s květinami. Anna Kolásková / Kupi.cz

Jestli jste fanoušci kynutého těsta, ale už vás klasické buchty trochu omrzely, zkuste něco nového – nadýchané tvarohové šátečky se sádlem. Recept je stejně jednoduchý jako na buchty, ale tyhle šátečky provoní váš domov vanilkou, rumem, tvarohem a smetanou. Jedinou výzvou je 90 minut kynutí, ale výsledek za to rozhodně stojí!

Recept domácí šátečky s tvarohem vás vyjde na 6 Kč za 1 porci. 10 porcí připravíte za 60 Kč.

Ingredience

Kvásek

Těsto

Tvarohová náplň

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 60 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

Kvásek

  • 1

    Nejprve si připravte kvásek. Do hrníčku nalijte tři lžíce teplé vody a rozmíchejte v ní lžičku cukru a špetku hladké mouky. Rozdrobte droždí, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát na teplém místě, například na topení nebo na kamnech.

Těsto

  • 1

    Mezitím si do mísy prosejte obě mouky, přidejte vlažnou smetanu a sádlo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Přidejte také vypracovaný kvásek a zadělejte těsto. Buď ručně, nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem.

  • 2

    Těsto hněťte 10 minut, dokud nebude pěkně hladké. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Tvarohová náplň

  • 1

    Všechny ingredience dobře promíchejte a krátce prošlehejte.

  • 2

    Tvarohovou náplň nechte stranou připravenou na plnění.

  • 3

    Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválejte na tloušťku 5 mm a rozkrájejte na 10 stejně velkých čtverců.

  • 4

    Do každého čtverce dejte větší kávovou lžičku tvarohové náplně.

  • 5

    Všechny čtyři rohy koláčku k sobě přimáčkněte a lehce zatočte. Pro jistotu každý šáteček upevněte párátkem.

  • 6

    Plech zakryjte utěrkou a šátečky nechte kynout ještě 30 minut na teplém místě.

  • 7

    Šátečky pomašlujte bílkem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 25 minut.

  • 8

    Hotové šátečky poznáte podle zlatavé barvy. Ihned po upečení je pomašlujte rumovou polevou, kterou jste si vyrobili ze 2 lžic rumu a 1 lžíce horké vody.

  • 9

    Šátečky nechte chvíli vychladnout a můžete konzumovat.

Zajímavé tipy
  • Druhý den po upečení už šátečky ztrácejí svou měkkost. Stačí je ale na 20 vteřin ohřát v mikrovlnné troubě a budou zase jako čerstvé.
  • Vyzkoušejte také klasické honzovy buchty nebo ovocnou buchtu bez vajec podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Domácí šátečky s tvarohem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.