Bramborové placky s houbovou omáčkou

Čas přípravy: 50 min
Obtížnost: Střední
Cena: 72 Kč
Redakce Kupi.cz
5. března
Bramborové placky s houbovou omáčkou posypané pažitkou servírované na bílém talíři. Ilustrační foto: Arkadiusz Fajer / Shutterstock.com

Křupavé, zlatavé placky a k tomu krémová omáčka z hub – to je kombinace, která prostě nikdy nezklame. Ať už plánujete oběd, večeři nebo něco speciálního, tenhle recept vás zachrání. Uvidíte, že zmizí ze stolu rychleji, než byste čekali, a každý bude chtít přídavek.

Recept bramborové placky s houbovou omáčkou vás vyjde na 18 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 72 Kč.

Ingredience

Placky

Houbová omáčka

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě BILLA za 72 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

Placky

  • 1

    Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle nebo použijte kuchyňský robot. Pokud jsou brambory příliš vodnaté, vymačkejte z nich přebytečnou vodu.

  • 2

    Do nastrouhaných brambor přidejte vejce, hladkou mouku, sůl, drcený kmín, majoránku a mletý černý pepř. Vše důkladně promíchejte, aby vzniklo kompaktní těsto.

  • 3

    Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo. Pomocí lžíce tvořte z těsta menší placky a smažte je z obou stran dozlatova. Hotové placky odkládejte na talíř s papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk.

Houbová omáčka

  • 1

    Na omáčku si připravte menší rendlík. Rozehřejte v něm máslo spolu s olejem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a krátce ji orestujte, dokud nezměkne.

  • 2

    K cibuli přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampiony. Restujte je několik minut, dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu.

  • 3

    Zaprašte směs hladkou moukou a promíchejte. Poté přilijte houbový vývar a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte přibližně 5 minut, aby omáčka zhoustla.

  • 4

    Na závěr omáčku dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete jemnější chuť, přidejte smetanu ke šlehání a ještě krátce povařte.

  • 5

    Podávejte placky s horkou houbovou omáčkou a užívejte si ten gurmánský zážitek!

Zajímavé tipy
  • Pokud nemáte čerstvé žampiony, můžete použít i sušené houby. Stačí je předem namočit do vody a poté postupovat podle receptu.
  • Pro extra křupavé placky přidejte do těsta lžíci strouhanky.
  • Houbový vývar můžete nahradit zeleninovým, pokud chcete jemnější chuť.
  • Pokud chcete recept ozvláštnit, přidejte do těsta nastrouhaný sýr nebo drobně nakrájenou slaninu.
  • Vyzkoušejte také bramborové bochánky s cuketou, nebo hermelín v bramboráku.

Líbil se vám recept Bramborové placky s houbovou omáčkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.