1/0
Máte chuť na něco sladkého? Upečte si křehký švestkový koláč s jemným krémem, který se rozplývá na jazyku. Osvědčený recept z máslového těsta vás nezklame – díky postupu krok za krokem zvládne přípravu i začátečník. Šťavnaté švestky v kombinaci s nadýchanou smetanovou náplní vytvoří dokonalou chuťovou harmonii. Tento oblíbený moučník je ideální volbou pro nedělní kávu i slavnostní příležitosti.
Smícháme všechny suroviny na těsto kromě vody.
Pomalu přidáváme po lžících studenou vodu (2-3 lžíce), až bude těsto držet pohromadě. Hotové těsto vložíme na hodinu vychladit do lednice.
Jakmile bude těsto vychlazené, vyválíme ho na pomoučeném válu a vložíme do formy. Těsto přitlačíme ke dnu a ke stranám a propícháme vidličkou.
Na těsto dáme pečicí papír a zatížíme jej trochou fazolí. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 10 minut.
Poté sundáme fazole a pečeme dalších 5 minut. Těsto nesmí být měkké a syrové.
Mezitím si připravíme náplň. Vejce šleháme po dobu 3 minut s cukrem. Směs bude hodně tuhá, postupně přidáváme zakysanou smetanu, mléko a vanilkový extrakt.
Švestky vypeckujeme a vyskládáme na teplé těsto, zalijeme připravenou náplní a pečeme zhruba 30–35 minut, dokud náplň nezhoustne.
Koláč necháme vychladnout ve formě a na závěr ho pocukrujeme moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také recept na hrnkovou buchtu z Hery nebo jogurtový koláč s jablky.
Líbil se vám recept Švestkový koláč z Hery? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.