Pečené brambory s česnekem a rozmarýnem

Čas přípravy: 50 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
30. října
Pečené brambory s česnekem a rozmarýnem na plechu s pečícím papírem. Ilustrační foto: teleginatania / Shutterstock.com

Způsobů, jak si pochutnat na bramborách ve spojení s aromatickou vůní česneku, je nespočet. Tento recept je jednoduchý, ale netradičním způsobem vytvoří z brambor lahodnou přílohu, která se stane hvězdou vašeho talíře. Brambory s česnekem budou skvělé také jako samostatný snack na večerní posezení.

Recept

  • 1

    Rané brambory pečlivě umyjte a bez loupání je vložte do hrnce s osolenou vodou. Vařte je přibližně 20 minut, dokud nezměknou, ale nesmí být rozvařené!

  • 2

    Uvařené brambory přendejte na plech vyložený pečicím papírem a jemně je rozmáčkněte, nejlépe to půjde pomocí skleničky. Poté je pokapejte trochou rostlinného oleje a přidejte rozkrojený česnek na půl.

  • 3

    Pečte v troubě předehřáté na 220 °C po dobu 20 minut, dokud nezačnou zlátnout a křupat. Zhruba v polovině přidejte rozmarýn.

  • 4

    Mezitím si rozpusťte máslo a smíchejte ho s bylinkami a solí. Touto směsí potřete dozlatova upečené brambory.

  • 5

    Na závěr posypte brambory bylinkami, chilli vločkami a čerstvě mletým pepřem dle chuti.

Zajímavé tipy
  • Při nákupu brambor vybírejte pevné kusy bez známek klíčení či poškození.
  • Česnek lze nahradit česnekovým olejem pro jemnější chuť.
  • Pro ještě výraznější chuť přidejte na brambory před pečením strouhaný parmazán.
  • Pokud rádi experimentujete s chutěmi, zkuste přidat i sušená rajčata nebo olivy.
  • Vyzkoušejte také recept na křupavé brambory s avokádovým dipem nebo Hasselback brambory.

Líbil se vám recept Pečené brambory s česnekem a rozmarýnem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.