1/0
S příchodem podzimu nastává i období, kdy se v kuchyni často setkáváme s vůní čerstvých jablek. Tento oblíbený druh ovoce se skvěle hodí na přípravu různých moučníků, od koláčů přes lívance až po voňavé záviny a štrůdly. A právě závin z našlehaného těsta je tím pravým dezertem, který vás okouzlí svou lehkostí a šťavnatou jablečnou náplní. Tento recept je snadný na přípravu a zvládne ho opravdu každý.
V míse smíchejte mouku, smetanu, vejce a špetku soli. Vypracujte vláčné těsto a vyválejte ho na tenký plát.
Jablka oloupejte, nakrájejte na malé kousky a pokapejte citronovou šťávou. Přidejte rozinky namočené v rumu, skořicový cukr a podle kyselosti jablek i trochu krystalového cukru. Případně můžete vmíchat i nasekané ořechy.
Na vyválené těsto rovnoměrně rozmístěte jablečnou náplň (bez šťávy), opatrně zaviňte a konce uzavřete.
Závin potřete rozehřátým a zchladlým máslem (nebo sádlem) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut dozlatova.
Ještě horký závin lehce pokapejte vodou a nechte vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Jablečný štrúdl ze šlehačkového těsta? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.