1/0
Jablečný koláč je dezert, který lze připravit na nespočet způsobů, ale vždy se stane středobodem vašeho stolu. A co když do něj přidáte kapku rumu? Můžeme vám slíbit, že každý dospělý, který ho ochutná, si od vás na 100 % vyžádá recept. Jak snadno a rychle vykouzlit tento dezert, který potěší každého dospělého milovníka sladkého?
Pro začátek připravte těsto: Do mísy prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek, cukr a lžičku skořice. K suchým ingrediencím přidejte změklé máslo, vejce, zakysanou smetanu a směs důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto poté zabalte do potravinářské fólie a uložte na půl hodiny do ledničky.
Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň: Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vymačkejte přebytečnou šťávu a dejte je dusit na másle.
Směs z citrónové šťávy a kůry (z jednoho citronu) spolu s cukrem, skořicí a rumem vmíchejte do podušených jablek a nechte vychladnout.
Předehřejte troubu na 200 °C a připravte plech o rozměrech 18 x 25 cm tím, že ho vymažete máslem.
Vychlazené těsto rozdělte na tři části.
První část rozválejte na pomoučeném válu a přeneste na plech. Vidličkou těsto propíchněte na několika místech a pečte v troubě 10 minut.
Na plát rovnoměrně rozetřete jablečnou směs a přikryjte náplň další částí těsta, které opět propíchejte. Pečte dalších 10 minut. Totéž proveďte s třetí částí těsta a pečte 10 až 15 minut, dokud není koláč zlatavý.
Po vychladnutí koláč nakrájejte a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Jablečný koláč s rumem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.