1/0
Upečte si s námi švestkový koláč s bílkovou pěnou, který si určitě zamilujete. Pojí se zde vláčné křehké těsto se šťavnatými švestkami a nadýchaným sněhem, což vytváří naprosto neodolatelnou harmonii chutí. Příprava je malinko náročnější, ale výsledek za to rozhodně stojí.
V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vypracujte drobenku.
Drobenku spojte žloutky a vypracujte těsto. Oddělte cca 1/4 až 1/3 těsta. Obě části zabalte do fólie a dejte na 30 minut do mrazáku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Větší část těsta nastrouhejte do vyšší formy (30×20 cm) vyložené pečicím papírem a lehce přimáčkněte.
Bílky ušlehejte s trochou citronové šťávy do pěny. Postupně zašlehejte cukr smíchaný s vanilkovým cukrem. Nakonec vmíchejte škrob.
Těsto posypte krupicí, rozložte půlky vypeckovaných švestek dužinou nahoru a posypte skořicovým cukrem.
Na švestky rovnoměrně rozetřete sníh a posypte nastrouhaným zbytkem těsta. Pečte cca 50 minut.
Koláč nechte zcela vychladnout a před krájením posypte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také recept na švestkový koláč s tvarohem nebo švestkový crumble.
Líbil se vám recept Švestkový koláč s bílkovou pěnou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.