Zavařené brambory

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 28 Kč
Redakce Kupi.cz
19. září
zavařené brambory nakrájené na hranolky, uložené ve sklenici s bylinkami a česnekem Ilustrační foto: Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Zavařování není jen stará tradice, ale i skvělý způsob, jak si uchovat chuť léta a podzimu na dlouhé zimní večery. Vedle klasiky jako okurky, papriky nebo marmelády existuje i poklad, o kterém ví jen málokdo: Nakládané brambory. Že jste o nich ještě neslyšeli? Skvěle doplní maso, ryby, ale i zeleninové saláty a někdo si na nich pochutná i jen tak na vidličku.

Recept zavařené brambory vás vyjde na 7 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 28 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 28 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Brambory důkladně škrabkou oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky nebo hranolky.

  • 2

    Krátce je povaříme v osolené vodě asi 10 minut. Brambory musí zůstat pevné a křupavé. Mezitím očistíme a nakrájíme cibuli.

  • 3

    V hrnci na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, oregano, drcený pepř, sůl a ocet. Necháme krátce projít varem.

  • 4

    Do čistých sklenic naskládáme brambory a zalijeme horkým nálevem i s cibulí a kořením. Dolejeme vodou a dobře uzavřeme. Pro pikantnější chuť můžeme přidat chilli papričky.

  • 5

    Sklenice vaříme ve vodní lázni 10 minut při 80 stupních. Ještě horké sklenice zabalíme do deky a necháme vychladnout.

Zajímavé tipy
  • Pro správnou konzistenci a křupavost jsou ideální brambory typu A s pevnou strukturou, které se nerozvaří ani při delším varu.
  • Takto připravené nakládané brambory vydrží na chladném místě klidně i rok.
  • Zkuste také zavařit červenou řepu nebo rajčata.

Líbil se vám recept Zavařené brambory? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.