Švestkový koláč s tvarohem

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 144 Kč
Redakce Kupi.cz
16. září
Švestkový koláč s tvarohem servírovaný s mátou na podzimním aranžmá. Ilustrační foto: Shaiith / Shutterstock.com

Švestkový koláč s tvarohem a želé je stálicí českých kuchyní, která evokuje vzpomínky na babiččino pečení. Sladké švestky v kombinaci s jemným tvarohem a osvěžujícím želé vytváří harmonii chutí, která si získá srdce každého mlsouna. Pokud toužíte po nostalgické chvilce a chcete si připomenout tuto klasiku, pusťte se s námi do pečení!

Recept švestkový koláč s tvarohem vás vyjde na 18 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 144 Kč.

Ingredience

Korpus

Krém

Dokončení

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 144 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Korpus

  • 1

    Troubu předehřejte na 180 °C. Vajíčka rozklepněte a oddělte bílky od žloutků.

  • 2

    Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Postupně do něj zašlehejte cukr. Poté po jednom vmíchejte žloutky a nakonec i vlažnou vodu.

  • 3

    V druhé míse smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Tuto sypkou směs po lžících zapracujte do vaječné pěny.

  • 4

    Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Krém

  • 1

    V míse utřete mascarpone s tvarohem, cukrem a citronovou kůrou do hladkého krému.

Dokončení

  • 1

    Na vychladlý korpus rozetřete tvarohový krém. Švestky vypeckujte a rozpulte. Naskládejte je na krém.

  • 2

    Želé připravte s vodou a cukrem dle návodu na obalu. Nechte ho zchladnout, ale ne ztuhnout. Želé opatrně rozlijte na švestky.

  • 3

    Dort nechte v chladničce ztuhnout nejlépe do druhého dne. Poté ho nakrájejte na řezy a podávejte.

Zajímavé tipy
  • Pro ještě intenzivnější chuť švestek je před pečením pokapejte rumem nebo slivovicí.
  • Tvarohový krém můžete podle chuti dochutit i vanilkovým extraktem nebo nastrouhanou citronovou kůrou.
  • Pokud nemáte rádi želé, můžete ho nahradit zakysanou smetanou, kterou po vychladnutí dortu navrstvíte na švestky.
  • Dort uchovávejte v chladničce, kde vydrží čerstvý i několik dní.
  • Vyzkoušejte také recept na švestkový koláč s mákem a drobenkou nebo na švestkový crumble.

Líbil se vám recept Švestkový koláč s tvarohem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.