1/0
Švestkový koláč s tvarohem a želé je stálicí českých kuchyní, která evokuje vzpomínky na babiččino pečení. Sladké švestky v kombinaci s jemným tvarohem a osvěžujícím želé vytváří harmonii chutí, která si získá srdce každého mlsouna. Pokud toužíte po nostalgické chvilce a chcete si připomenout tuto klasiku, pusťte se s námi do pečení!
Troubu předehřejte na 180 °C. Vajíčka rozklepněte a oddělte bílky od žloutků.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Postupně do něj zašlehejte cukr. Poté po jednom vmíchejte žloutky a nakonec i vlažnou vodu.
V druhé míse smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Tuto sypkou směs po lžících zapracujte do vaječné pěny.
Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
V míse utřete mascarpone s tvarohem, cukrem a citronovou kůrou do hladkého krému.
Na vychladlý korpus rozetřete tvarohový krém. Švestky vypeckujte a rozpulte. Naskládejte je na krém.
Želé připravte s vodou a cukrem dle návodu na obalu. Nechte ho zchladnout, ale ne ztuhnout. Želé opatrně rozlijte na švestky.
Dort nechte v chladničce ztuhnout nejlépe do druhého dne. Poté ho nakrájejte na řezy a podávejte.
Líbil se vám recept Švestkový koláč s tvarohem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.