1/0
Koňakový pohár je dezertem, který kombinuje jemné piškotové těsto a bohatou chuť čokolády s jemnými tóny vaječného likéru. Tato sladká pochoutka je inspirovaná známým zákuskem: Koňakovou špičkou, ale její příprava je daleko jednodušší a časově méně náročná. Pokud milujete koňakovou špičku a chcete si ji připravit i doma, pak musíte vyzkoušet náš recept.
Nejprve si připravte piškotový korpus. Předehřejte troubu na 180 °C.
V míse vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem, dokud nevznikne světlá pěna.
Přidejte prosetou hladkou mouku a promíchejte.
Nakonec vmíchejte vodu a olej.
Těsto rovnoměrně rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte 8–10 minut.
Piškot nechte vychladnout na mřížce.
Teď je čas na přípravu šlehačky: Rozlámejte čokoládu do misky.
Smetanu zahřejte k bodu varu a přes čokoládu ji přelijte.
Míchejte do rozpuštění čokolády a poté nechte vychladnout. Následně vyšlehejte dotuha.
Na dno skleniček rozdělte nalámaný, vychladlý piškot, přidejte kopeček čokoládové zmrzliny a vrstvu čokoládové šlehačky. Přidejte další kopeček zmrzliny, polijte vaječným likérem a ozdobte čokoládovými hoblinami či plátky kvalitní čokolády.
Líbil se vám recept Koňaková špička do skleničky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.