1/0
Toustový chléb je základem pro nejrůznější sendviče a toasty. Běžně ho koupíte v supermarketech, a to ve více variantách. I když je nabídka velká, zkuste si toustový chléb upéct doma! Je krásně vláčný a za trochu námahy rozhodně stojí. Pojďte si ho upéct s námi!
Nejdřív si připravte judane, tedy kaši z vody a mouky. Zalijte 110 g mouky, vařící vodou a zamíchejte.
Dejte na 15–30 minut vychladit do lednice, případně můžete judane nechat v lednici přes noc.
Ve 30 g teplého mléka rozpusťte droždí, přidejte trochu cukru a 20 g mouky. Nechte cca 20 minut vzejít kvásek.
V míse smíchejte připravené judane a všechny zbývající ingredience na těsto (mléko doporučujeme přidávat postupně), přidejte kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout. V polovině kynutí můžete těsto přemísit.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a vytvarujte bochánky. Na pomoučeném vále rozválejte každý bochánek na placku a srolujte. Takto připravené bochánky dejte do formy, ve které budete toastový chleba péct. Postříkejte vodou a nechte 1–2 hodiny dokynout.
Nakynuté chleby potřete vejcem nebo mlékem. Troubu si předehřejte na 220 °C. Před vložením chleba do rozehřáté trouby ještě jednou postříkejte bochánky vodou. Dejte do trouby, snižte teplotu na 200 °C a pečte cca 35–40 minut.
Líbil se vám recept Domácí toustový chléb? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.