1/0
Honzovy buchty – klasika české kuchyně, kterou miluje snad každý. S naším receptem zvládnete připravit dokonale měkké, nadýchané a voňavé buchty, které se rozplývají na jazyku. Ať už je servírujete k snídani, jako dezert nebo jen tak k odpolední kávě, Honzovy buchty vždy potěší a připomenou kouzlo domácí kuchyně.
Do misky rozdrobíme droždí a zalijeme zhruba 100 ml vlažného mléka. Přidáme lžičku cukru a promícháme. Necháme vzejít kvásek (objeví se bubliny).
Poté prosejeme mouku se solí, přidáme citronovou kůru a zbytek cukru, vaječný žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a kvásek. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme měkké hladké těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na asi 1 cm silný plát a nakrájíme ho na čtverečky 5 × 5 cm. Lžící na ně rozdělíme povidla. Pak spojíme protilehlé rohy těsta a poté buchtu uzavřeme.
Do vymazaného pekáče vyskládáme buchty do řad, spojem dolů. Pekáč zakryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C a po vykynutí dáme buchty do trouby.
Po 10 minutách pečení snížíme teplotu na 180 °C a buchty pečeme ještě 10–15 minut.
Po vychladnutí posypeme buchty moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Honzovy buchty s povidly? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.