Jaké jídlo se vám vybaví, když se řekne Velká Británie? Samozřejmě je jich více, ale nás hned napadne fish and chips – populární smažená ryba s hranolky. V Británii tuto pochoutku seženete v každém rychlém občerstvení. Pokud se ale v nejbližší době nechystáte do Anglie, můžete si toto ikonické jídlo udělat i doma. Máme recept přímo od Jamieho Olivera!
Oloupejte brambory a nakrájejte je na hranolky.
Smíchejte 1/2 lžičky soli a 1 lžičku pepře a touto směsí okořeňte rybí filety z obou stran.
V míse smíchejte pivo, mouku a prášek do pečiva. Vyšlehejte hustější těstíčko.
Nasekejte nadrobno lístky máty. Na pánvi rozpusťte kousek másla, přidejte hrášek a mátu a pod pokličkou vařte na mírném ohni cca 10 minut doměkka. Jakmile je hrášek uvařený, přidejte šťávu z citronu, osolte a opepřete. Hrášek rozmačkejte v kuchyňském robotu nebo ručně, bude sloužit jako dip k osmažené rybě.
Filety poprašte moukou, obalte je v těstíčku a nechte krátce přebytečné těstíčko okapat. Obalené filety osmažte z obou stran v pánvi na rozpáleném oleji – cca 2 minuty z každé strany. Dozlatova osmaženou rybu dejte na kuchyňskou utěrku, abyste odsáli přebytečný tuk. Poté naskládejte filety do pekáče a dejte ještě na na chvíli dodělat do trouby, rozehřáté na 180 °C.
Připravené bramborové hranolky dejte vařit do vroucí osolené vody na cca 4–5 minut. Poté je sceďte a osušte. Takto připravené hranolky osmažte na v pánvi na oleji, ve kterém jste předtím smažili rybu. Smažte dozlatova. Hotové hranolky nechte okapat od oleje a osolte.
Fish and chips podávejte s rozmačkaným hráškem, nakládanou okurkou a cibulkou.
Líbil se vám recept Fish and chips podle Jamieho Olivera? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.