1/0
Živáňská pečeně je populárním slovenským jídlem, které dříve nechybělo na žádné slavnostní příležitosti. Připravuje se z naloženého masa a zeleniny, které stačí napíchnout na špíz, zabalit do alobalu a nechat grilovat, případně péct. Na živáňskou pečeni potřebujete 3 druhy masa, ale není to podmínkou, někdo ji připravuje jen z jednoho druhu masa. My však dostali chuť na tradiční živáňskou pečeni a uděláme si ji podle receptu Kluků v akci. Už se nám sbíhají sliny!
V míse smíchejte hořčici, kečup, olej, worcesterskou omáčku, pepř, zázvor, chilli koření, papriku, drcený česnek, sůl a červené víno. Prošlehejte.
Do marinády naložte na plátky nakrájené maso a slaninu, na větší kusy nakrájenou papriku a cibuli. Nechte odležet minimálně 24 hodin.
Naložené maso a zeleninu nyní budete napichovat na špíz. Začněte bramborou, která zafixuje maso, poté střídavě napichujte maso, slaninu, papriku a cibuli a špíz uzavřete napíchnutím druhé brambory.
Na stůl rozložte 2–3 vrstvy alobalu a na něj umístěte pečicí papír. Na pečicí papír položte špíz, trochu zalijte zbytkem marinády a pevně zabalte do alobalu, ovažte motouzem a vložte na gril nebo do trouby. V troubě pečte na 230 °C asi 40 minut. Na grilu pečte 2,5–3 hodiny. V průběhu pečení na grilu potírejte jehlu s napíchnutými ingrediencemi mokrým hadrem.
Servírujte s pečivem nebo zeleninovým salátem.
Líbil se vám recept Živáňská pečeně podle Kluků v akci? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.