Živáňská pečeně podle Kluků v akci

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 650 Kč
Redakce Kupi.cz
30. srpna
Živáňská pečeně na černém talíři Ilustrační foto: Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Živáňská pečeně je populárním slovenským jídlem, které dříve nechybělo na žádné slavnostní příležitosti. Připravuje se z naloženého masa a zeleniny, které stačí napíchnout na špíz, zabalit do alobalu a nechat grilovat, případně péct. Na živáňskou pečeni potřebujete 3 druhy masa, ale není to podmínkou, někdo ji připravuje jen z jednoho druhu masa. My však dostali chuť na tradiční živáňskou pečeni a uděláme si ji podle receptu Kluků v akci. Už se nám sbíhají sliny!

Recept živáňská pečeně podle Kluků v akci vás vyjde na 65 Kč za 1 porci. 10 porcí připravíte za 650 Kč.

Ingredience

Špízy

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 650 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Marináda

  • 1

    V míse smíchejte hořčici, kečup, olej, worcesterskou omáčku, pepř, zázvor, chilli koření, papriku, drcený česnek, sůl a červené víno. Prošlehejte.

Špízy

  • 1

    Do marinády naložte na plátky nakrájené maso a slaninu, na větší kusy nakrájenou papriku a cibuli. Nechte odležet minimálně 24 hodin.

  • 2

    Naložené maso a zeleninu nyní budete napichovat na špíz. Začněte bramborou, která zafixuje maso, poté střídavě napichujte maso, slaninu, papriku a cibuli a špíz uzavřete napíchnutím druhé brambory.

  • 3

    Na stůl rozložte 2–3 vrstvy alobalu a na něj umístěte pečicí papír. Na pečicí papír položte špíz, trochu zalijte zbytkem marinády a pevně zabalte do alobalu, ovažte motouzem a vložte na gril nebo do trouby. V troubě pečte na 230 °C asi 40 minut. Na grilu pečte 2,5–3 hodiny. V průběhu pečení na grilu potírejte jehlu s napíchnutými ingrediencemi mokrým hadrem.

  • 4

    Servírujte s pečivem nebo zeleninovým salátem.

Zajímavé tipy
  • Pro toto oblíbené slovenské jídlo je typické i to, že se peče společně s přílohou – s bramborami. Ovšem není to podmínkou a jako přílohu si k živáňské pečeni můžete dát klidně jen pečivo nebo zeleninový salát.
  • Připravte si také sekanou pečeni nebo vepřové výpečky.

Líbil se vám recept Živáňská pečeně podle Kluků v akci? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.