Jablka v županu podle Josefa Maršálka

Čas přípravy: 1 hod 25 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 96 Kč
Redakce Kupi.cz
17. září
3 jablka v županu podle Josefa Maršálka servírované s rozinkami a oříšky na dřevěném hlubokém talíři Ilustrační foto: Lunov Mykola / Shutterstock.com

Máte rádi jablečné moučníky? Dnes si upečeme oblíbený dezert našich babiček – jablka v županu. Jsou jednoduchá, rychlá a chutnají luxusně. Kombinace křupavého těsta a jablek je zkrátka neodolatelná. Doporučujeme si doma udělat vlastní těsto, ale pokud nemáte na přípravu moučníku moc času, určitě můžete použít i kupované listové těsto.

Recept jablka v županu podle Josefa Maršálka vás vyjde na 8 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 96 Kč.

Ingredience

Těsto

Náplň

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 96 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Těsto

  • 1

    Nejdřív si připravte těsto. Do mísy dejte mouku, tvaroh rozdrobený na kousky, studené máslo, sůl a rychle vypracujte hladké a nelepivé těsto. Dejte ho na několik minut odpočinout do lednice.

  • 2

    Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučeném vále do obdélníku o stranách asi 30x40 cm. Nakrájejte z něj 12 stejných čtverců.

Náplň

  • 1

    Oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Doprostřed každého čtverce dejte jedno jablko a díru po jadřinci naplňte směsí rozinek, skořice a povidel. Rohy čtverců potřete vejcem a složte je přes jablko do tvaru šátečku.

  • 2

    Hotové šátečky potřete vejcem a naskládejte je na plech, vyložený pečicím papírem. Ze zbylého těsta můžete vykrojit lístečky na dozdobení. Celý šáteček ještě ozdobte hřebíčkem, který zabodnete do šátečku.

  • 3

    Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 15–20 minut.

Zajímavé tipy
  • Jablka volte spíše sladkokyselá až kyselá. Do jablek totiž ještě přijde sladká náplň, takže se nemusíte bát, že moučník bude kyselý.
  • Vybírejte také spíše menší, pevnější jablka, aby při pečení příliš nezměkla. Doporučujeme jablka odrůdy Granny Smith, Idaret, Gala nebo Jonagold.
  • Vyzkoušejte také recept na jablečný koláč nebo jablečné kapsičky.

Líbil se vám recept Jablka v županu podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.