Tafelspitz je hustý vývar z hovězího masa a sezonní zeleniny, který patří mezi základní pokrmy rakouské kuchyně. Jako příloha se k němu dříve podávala bramborová kaše, makarony nebo jablečný křen. Skvěle se k němu ale hodí i pečivo. Příprava je vcelku jednoduchá, tak neváhejte a pusťte se s námi do vaření.
Hovězí maso vložte do velkého hrnce. Zalijte ho vodou tak, aby bylo maso ponořené, a maso vyjměte. Vodu osolte lžičkou soli a přiveďte k varu.
Maso vložte do vroucí vody a nechte 2 hodiny zvolna vařit na mírném plamenu. Prvních 30 minut sbírejte pěnu na hladině. Když se pěna přestane objevovat, přidejte bobkový list a pepř.
Oloupejte cibuli, rozkrojte ji napůl a zprudka ji opečte na pánvi s tukem, dokud cibule nebude mít hnědou barvu.
Poté očistěte zbylou zeleninu, nakrájejte ji na větší kousky a dohromady s opečenou cibulí a petrželkou ji přidejte do hrnce k masu. Vařte cca další hodinu. Vyvařenou vodu dolévejte studenou vodou.
Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a vývar sceďte. Polévku osolte, maso nakrájejte přes svalová vlákna na plátky a dejte do talíře společně se zeleninou z vývaru. Zalijte vývarem. Nasekanou pažitkou posypte maso.
Připravte si houskový křen. Housku ostrouhejte na struhadle tak, abyste ji zbavili kůrky. Střídku housky nakrájejte na plátky, dejte ji do rendlíku, zalijte vývarem, osolte a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne jemná a hustá kaše. Dochuťte strouhaným křenem a muškátovým květem.
Líbil se vám recept Vídeňský vývar tafelspitz? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.