Vídeňský vývar tafelspitz

Čas přípravy: 4 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 152 Kč
Redakce Kupi.cz
3. března
vídeňský vývar tafelspitz servírovaný v hlubokém bílém talíři s modrými ornamenty Ilustrační foto: Magnago / Shutterstock.com

Tafelspitz je hustý vývar z hovězího masa a sezonní zeleniny, který patří mezi základní pokrmy rakouské kuchyně. Jako příloha se k němu dříve podávala bramborová kaše, makarony nebo jablečný křen. Skvěle se k němu ale hodí i pečivo. Příprava je vcelku jednoduchá, tak neváhejte a pusťte se s námi do vaření.

Recept vídeňský vývar tafelspitz vás vyjde na 38 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 152 Kč.

Ingredience

Vývar

Houskový křen

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 152 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

Vývar

  • 1

    Hovězí maso vložte do velkého hrnce. Zalijte ho vodou tak, aby bylo maso ponořené, a maso vyjměte. Vodu osolte lžičkou soli a přiveďte k varu.

  • 2

    Maso vložte do vroucí vody a nechte 2 hodiny zvolna vařit na mírném plamenu. Prvních 30 minut sbírejte pěnu na hladině. Když se pěna přestane objevovat, přidejte bobkový list a pepř.

  • 3

    Oloupejte cibuli, rozkrojte ji napůl a zprudka ji opečte na pánvi s tukem, dokud cibule nebude mít hnědou barvu.

  • 4

    Poté očistěte zbylou zeleninu, nakrájejte ji na větší kousky a dohromady s opečenou cibulí a petrželkou ji přidejte do hrnce k masu. Vařte cca další hodinu. Vyvařenou vodu dolévejte studenou vodou.

  • 5

    Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a vývar sceďte. Polévku osolte, maso nakrájejte přes svalová vlákna na plátky a dejte do talíře společně se zeleninou z vývaru. Zalijte vývarem. Nasekanou pažitkou posypte maso.

Houskový křen

  • 1

    Připravte si houskový křen. Housku ostrouhejte na struhadle tak, abyste ji zbavili kůrky. Střídku housky nakrájejte na plátky, dejte ji do rendlíku, zalijte vývarem, osolte a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne jemná a hustá kaše. Dochuťte strouhaným křenem a muškátovým květem.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Vídeňský vývar tafelspitz? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.