Sacher podle Josefa Maršálka patří mezi báječné čokoládové dorty. Sladkou chuť čokolády v něm výborně doplňuje meruňková marmeláda, a když si k němu dáte ještě šlehačku, je to pro chuťové pohárky fantastický zážitek. Slavný Sacher dort vznikl v 19. století a je pojmenovaný po učni, který ho vymyslel.
V míse utřete máslo s cukrem moučkou a postupně přidejte 6 žloutků. V rendlíku rozpusťte hořkou čokoládu a přidejte ji ke směsi. Přisypte prášek do pečiva, sůl a přilejte rum. Na závěr přimíchejte mouku.
Z bílků vyšlehejte sníh a po částech ho zašlehávejte do těsta.
Vyložte si dortovou formu pečicím papírem, ale nevymazávejte. Nalejte do ní těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35 minut. Během pečení troubu zbytečně neotvírejte. Špejlí vyzkoušejte, jestli je dort upečený.
Korpus nechte vychladnout a opatrně ho vyndejte z formy.
Vychladlý korpus rozkrojte na 3 díly a každý potřete meruňkovým džemem. Korpusy naskládejte na sebe.
Připravte si čokoládovou polevu. Hořkou čokoládu nalámejte do misky. Do hrnce dejte cukr a zalejte ho vodou. Směs přiveďte k varu.
Jakmile má cukr vláčnou konzistenci, začněte ho tenkým pramínek nalévat do misky s čokoládou a míchejte. Polevu nalejte na korpus a rozetřete. Čokoláda ztuhne i při pokojové teplotě, tak se nemusí dort dávat do lednice.
Líbil se vám recept Sacher podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.