Jablečný štrúdl podle Josefa Maršálka je zkrátka vynikající, o tom snad nemůže nikdo pochybovat. Pokud se vám nechce dělat těsto na štrúdl, můžete použít i to listové. Ale za nás doporučujeme udělat si těsto doma. A nezapomeňte ho vytáhnout tak, aby bylo průhledné jako papír.
V míse smíchejte mouku, sůl a na kostičky nakrájené máslo. Vypracujte drobenku. Potom přilijte 150 ml vlažné vody a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte ho 30 minut odpočinout v lednici.
Mezitím si připravte jablka na náplň. Rozkrojte je napůl a zbavte jádřinců. Půlky jablek nakrájejte na tenké plátky a přidejte k nim brusinky, kůru z 1 citronu a na drobné kousky nakrájené ořechy. Vše pořádně promíchejte.
Odpočinuté těsto vyválejte na tenký plát a rukama placku těsta vytáhněte tak, aby byla průsvitná. Pokropte ji částí rozpuštěného másla a naskládejte na těsto jablečnou náplň. Náplň pokapejte trochou rozpuštěného másla.
Okraje závinu přeložte, aby ze štrúdlu nevypadla náplň. Přeložte přes náplň i delší okraj těsta a rolujte k opačné straně. Dejte na plech, vyložený pečicím papírem, potřete zbytkem rozpuštěného másla a posypte cukrem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 – 30 minut.
Líbil se vám recept Jablečný štrúdl podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.