Dnes si uděláme další oblíbený zákusek z našich cukráren – populární větrník. Připravuje se z odpalovaného těsta, které je pro většinu domácích pekařek velkým strašákem. Ale vůbec se ho nemusíte bát. Základem je dodržet základní pravidlo během pečení, které je alfou a omegou celého úspěchu. Větrník si naplníme klasicky žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou. Pojďte do toho s námi! Větrníky si uděláme podle cukráře Josefa Maršálka!
Nejdříve si připravte odpalované těsto. Do hrnce nalejte mléko, vodu, cukr, sůl a nakonec máslo. Přiveďte k varu a až směs začne vřít, přisypte najednou všechnu hladkou mouku. Vařte a míchejte, až mouka vstřebá všechnu tekutinu a vznikne vám hmota, podobná těstu na knedlíky.
Hotovou hmotu odstavte z plotny a dejte ji do mísy. Ideálně za pomoci robota začněte do hmoty postupně zašlehávat vejce. Další vejce vždy přidejte až ve chvíli, kdy je to předchozí do hmoty dobře zapracované. Pokud máte v těstě větší kousky, zapracujte je vařečkou do hmoty a ještě je krátce propracujte v robotu. Nechte těsto vychladnout.
Vychladlé těsto dejte do cukrářského sáčku s velkou zdobicí špičkou. Vyložte plech pečicím papírem a nastříkejte na ně odpalované těsto ve tvaru kolečka. Doporučujeme dělat kolečka směrem od obvodu ke středu. Mezi kolečky nechte velké rozestupy, odpalované těsto zvětší svůj objem. Dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Nepečte na horkovzduch. Pečte asi 30 minut a prvních 25 minut troubu vůbec neotvírejte.
V mezičase si připravte vanilkový žloutkový krém. Nalejte do hrnce mléko, přidejte máslo, zrníčka z vanilkového lusku, krupicový cukr, žloutky a kukuřičný škrob. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Krém přelejte do misky, zakryjte folií, aby se dotýkala povrchu – tak vám na ní nevznikne škraloup. Vychladlý krém dejte do lednice.
Připravte si karamelovou šlehačku. V hrnci smíchejte máslo, krupicový cukr a sůl. Za stálého míchání zahřívejte, dokud nebude mít hmota karamelovou barvu. Do druhého hrnce nalijte poloviny smetany a přiveďte k varu. Uvařený karamel odstavte z plotny a po částech do něj přimíchejte vroucí smetanu. Směs znovu přiveďte k varu a vařte asi 1 minutu. Na závěr do ní zamíchejte zbytek studené smetany a nechte dobře vychladit v lednici.
Po krémech si připravte základ karamelové polevy. Do hrnce nasypte krupicový cukr, zalejte ho troškou vody a nechte vařit. Asi po minutě by měl být hotový. Po částech do něj přilévejte vroucí vodu, pořádně rozmíchejte a dejte stranou.
Dodělejte vychlazený vanilkový žloutkový krém. Vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání a opatrně ji vmíchejte do vanilkového krému. Karamelovou šlehačku vyšlehejte do pevna a do připravené karamelové polevy vmíchejte moučkový cukr, dokud vám nevznikne hladká poleva.
Upečené větrníky rozřízněte nožem tak, aby spodní díl byl silnější než horní. Na spodní díl naneste pomocí cukrářského sáčku nejdříve vanilkový žloutkový krém a na něj naneste karamelovou šlehačku. Vršky větrníků namočte do karamelové polevy, nechte okapat a poté jimi přiklopte spodní díly.
Líbil se vám recept Větrníky podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.