Quiche, slaný koláč, patří mezi národní francouzské jídlo. Tvoří ho křehké máslové těsto, na které můžete dát jakoukoliv náplň. My si dnes připravíme francouzskou ikonu – lotrinský koláč. Stačí vám na něj jen pár surovin a na jeho přípravě není nic složitého. Upečeme si ho podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Jen doporučujeme těsto při pečení zatížit, ať nemá vypouklý tvar. Tak pojďme na to!
Připravte si těsto. Smíchejte mouku s máslem, solí a vypracujte těsto. Vyválejte a pomocí válečku přeneste do koláčové formy, přečnívající okraje odstraňte.
Těsto na dně propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a nasypejte na něj suchou rýži. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C.
V kastrolku rozpusťte máslo a orestujte na něm nakrájenou slaninu. Poté přidejte nakrájenou cibuli, pepř, tymián a muškátový oříšek. Podlijte bílým vínem, osolte a promíchejte.
Na upečený korpus dejte hotovou náplň a zalejte rozmíchanými vejci se smetanou. Posypte parmazánem a dejte na cca 20 minut zapéct do trouby. Hotový koláč posypte nakrájenou pažitkou.
Vyzkoušejte také recept na pórkový koláč nebo chřestový koláč se šunkou.
Líbil se vám recept Lotrinský koláč podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.