1/0
Frittata je vaječná omeleta na italský způsob. Její název pochází z italského slova „friggere“, což v překladu znamená smažit. Nejčastěji se do frittaty přidává zelenina, sýr a někdy také maso. Italové při její přípravě často zužitkují to, co jim v kuchyni právě zbylo. Jde o rychlý a chutný recept, kterým se určitě doma zavděčíte.
Připravte si zeleninu. Mrkev a papriky umyjte a nakrájejte je na malé kostičky. Pórek nakrájejte na kolečka, česnek na plátky, chřest oškrábejte, zbavte ho tvrdých konců a nakrájejte ho na kostičky.
Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a orestujte na něm dozlatova plátky česneku. Poté vyndejte česnek z pánve a dejte do ní mrkev s pórkem. Chvíli restujte a potom přidejte chřest a papriku. Směs v pánvi zalijte 100 ml vody a vařte asi 10 minut, dokud se voda nevypaří.
Mezitím si v misce rozkvedlejte 3 vejce. Osolte je, opepřete a přidejte majoránku a tymián. Přidejte zeleninovou směs z pánve a dobře promíchejte.
Rozehřejte na pánvi lžíci oleje, nalijte na ni vaječnou směs a přiklopte pokličkou. Opékejte na mírném ohni asi 6 minut. Po 6 minutách frittatu otočte a z druhé strany ji nechte opékat ještě další 3 minuty.
Vyzkoušejte také těstovinovou frittatu nebo zapečená vejce s balkánským sýrem.
Líbil se vám recept Frittata se zeleninou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.