Hovězí Stroganov je jídlo s jedinečnou kombinací chutí zakysané smetany, hřibů a hovězího. Jde o snadný a rychlý recept, který se skvěle hodí na sváteční oběd. Je pojmenovaný po ruské rodině Stroganovů, nejbohatších obchodníků tehdejšího carského Ruska. Je zajímavé, že ačkoliv jde o ruské jídlo, jeho původ je ve Francii.
Roštěnec, nebo můžete použít i hovězí svíčkovou, nakrájejte na půl centimetru silné plátky a v míse ho promíchejte s olejem. Nechte odpočinout.
V další míse smíchejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu. Solené kapary propláchněte vodou a nechte okapat. Worcester smíchejte v jiné misce se 3 lžícemi vody a odložte stranou.
Hovězí maso osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm hovězí maso. Opékejte 40 vteřin, potom plátky masa otočte a restujte dalších 40 vteřin. Jakmile je maso orestované, vyndejte ho z pánve a dejte stranou.
Do pánve poté přilejte trochu oleje, přidejte na plátky nakrájené žampiony a červenou cibuli, nakrájenou na tenké měsíčky. Přidejte překrájené lístky tymiánu a restujte za občasného míchání asi 2 minuty.
Poté do pánve přidejte protlak, ztlumte plamen a 30 vteřin míchejte. Potom přidejte kapary a okurky, nakrájené na kolečka. Zalejte vínem, přidejte opečené maso a míchejte 30 vteřin.
Pak přilejte worcesterovou omáčku s vodou a míchejte 30 vteřin. Zvyšte plamen, přilejte smetanu a za občasného míchání 2 minuty prohřívejte. Na závěr osolte, opepřete, přidejte petrželku a stáhněte z ploty.
Líbil se vám recept Hovězí Stroganov? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.