Koláče z kynutého těsta můžeme považovat za naše tradiční pečivo. Připravujeme je s nejrůznějšími náplněmi a některé druhy koláčů jsou přímo spojené s konkrétními regiony, jako například frgály s Valašskem nebo chodské koláče s Chodskem. My si dnes upečeme dvojctihodné koláče, které jsou typické hlavně pro Moravu, podle receptu porotkyně Peče celá země. Tak jdeme na to!
Připravte si kvásek. Do misky dejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Do větší mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, sůl, muškátový oříšek a citronovou kůru. Dobře promíchejte.
Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
Vzešlý kvásek vlijte do mísy s moukou, přidejte žloutky a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přilejte rozpuštěné máslo a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.
Vypracované těsto lehce poprašte moukou, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30–40 minut. Po této době těsto prohněťte a nechte kynout dalších 30 minut.
Než vykyne těsto, připravte si náplně. Tvaroh smíchejte s cukrem, vajíčkem, citronovou kůrou a škrobem. Podle potřeby dochuťte, pokud se vám bude zdát náplň málo sladká.
Do další misky dejte povidla a podle chuti je dochuťte skořicí. Pokud jsou povidla hustá, nařeďte je rumem. Pokud jsou moc tekutá, přidejte do nich strouhaný perník.
Připravte si také drobenku. Do mísy dejte mouku s cukrem, promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Rukou vytvarujte drobenku.
Připravte si dva plechy a vyložte je pečicím papírem. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na dvacet kousků. Z každého kousku udělejte placičku, dejte na ni lžičku tvarohové náplně a zabalte. Koláče dejte na plech spojem dolů a nechte je 15 minut kynout.
Poté udělejte do koláčů opatrně důlek. Prsty promáčkněte střed koláče a naplňte ho povidlovou náplní. Okraje koláče potřete rozšlehaným vejcem. Na závěr posypte koláče drobenkou.
Pečte v předehřáté troubě na 195 °C asi 15 minut dozlatova.
Líbil se vám recept Dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.