Dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 60 Kč
Redakce Kupi.cz
17. května
Dvojctihodné koláče servírované na bílém talíři. Ilustrační foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Koláče z kynutého těsta můžeme považovat za naše tradiční pečivo. Připravujeme je s nejrůznějšími náplněmi a některé druhy koláčů jsou přímo spojené s konkrétními regiony, jako například frgály s Valašskem nebo chodské koláče s Chodskem. My si dnes upečeme dvojctihodné koláče, které jsou typické hlavně pro Moravu, podle receptu porotkyně Peče celá země. Tak jdeme na to!

Recept dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové vás vyjde na 3 Kč za 1 porci. 20 porcí připravíte za 60 Kč.

Ingredience

Těsto

Tvarohová a povidlová náplň

Drobenka

Dokončení

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 60 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Těsto

  • 1

    Připravte si kvásek. Do misky dejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.

  • 2

    Do větší mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, sůl, muškátový oříšek a citronovou kůru. Dobře promíchejte.

  • 3

    Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.

  • 4

    Vzešlý kvásek vlijte do mísy s moukou, přidejte žloutky a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přilejte rozpuštěné máslo a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.

  • 5

    Vypracované těsto lehce poprašte moukou, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30–40 minut. Po této době těsto prohněťte a nechte kynout dalších 30 minut.

Tvarohová a povidlová náplň

  • 1

    Než vykyne těsto, připravte si náplně. Tvaroh smíchejte s cukrem, vajíčkem, citronovou kůrou a škrobem. Podle potřeby dochuťte, pokud se vám bude zdát náplň málo sladká.

  • 2

    Do další misky dejte povidla a podle chuti je dochuťte skořicí. Pokud jsou povidla hustá, nařeďte je rumem. Pokud jsou moc tekutá, přidejte do nich strouhaný perník.

Drobenka

  • 1

    Připravte si také drobenku. Do mísy dejte mouku s cukrem, promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Rukou vytvarujte drobenku.

Dokončení

  • 1

    Připravte si dva plechy a vyložte je pečicím papírem. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na dvacet kousků. Z každého kousku udělejte placičku, dejte na ni lžičku tvarohové náplně a zabalte. Koláče dejte na plech spojem dolů a nechte je 15 minut kynout.

  • 2

    Poté udělejte do koláčů opatrně důlek. Prsty promáčkněte střed koláče a naplňte ho povidlovou náplní. Okraje koláče potřete rozšlehaným vejcem. Na závěr posypte koláče drobenkou.

  • 3

    Pečte v předehřáté troubě na 195 °C asi 15 minut dozlatova.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.