Boršč je národní polévkou Ukrajinců a Rusů. Je to sytá a zdravá polévka, plná zeleniny a masa, která skvěle poslouží i jako hlavní jídlo. Boršč je oblíbený i v dalších státech Evropy, přičemž každá země vaří polévku trochu jinak a přidává do ní i různé ingredience. My si dnes připravíme pravý boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Tak pojďme na to!
Do hrnce dejte hovězí maso a zalijte ho dostatečným množstvím vody (cca 2,5 litru). Přijdete nové koření, bobkový list, sůl a přiveďte k varu. Jakmile polévka začne vřít, přiklopte pokličkou, stáhněte teplotu a nechte probublávat 2 hodiny. V průběhu vaření sbírejte pěnu na hladině.
Když se maso vaří 1,5 hodiny, připravte si zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, brambory, mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte na kostičky. Zelí nakrouhejte na nudličky.
Špek nakrájejte na kostičky a na pánvi ho orestujte dozlatova. Jakmile špek pustí tuk, přidejte k němu do pánve všechnu zeleninu kromě brambor a restujte ji do změknutí. Poté přidejte i se šťávou krájená rajčata, ochuťte mletou paprikou a restujte 2 minuty.
Jak je maso měkké, vyndejte ho z vývaru a nechte ho krátce zchladnout. Po vychladnutí ho nakrájejte na kostičky a vraťte zpátky do vývaru.
Červenou řepu nakrájejte na kostičky a dejte ji do vývaru k masu. Přidejte i orestovanou zeleninu, brambory a vařte 15 minut do změknutí brambor. Na závěr ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Boršč servírujete ozdobený lžící zakysané smetany a kouskem čerstvého kopru.
Zkuste další recepty na vydatné polévky, třeba zelňačku s klobásou nebo krkonošské kyselo.
Líbil se vám recept Boršč podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.