1/0
Pokud máte doma přebytky staršího pečiva, je nejvyšší čas na žemlovku. Naše babičky ji často dělávaly a od nich nám zkrátka chutná nejvíc. Zkuste spolu s námi babičkám trochu konkurovat a udělejte si famózní žemlovku podle Josefa Maršálka. My už se nemůžeme dočkat, až ji ochutnáme. Tak pojďme na to!
Starší rohlíky nakrájejte na kolečka.
Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nastrouhejte. Dejte je do mísy a přidejte k nim nasekané vlašské ořechy, rozinky, badyán a skořici.
Do další mísy rozklepněte 4 vejce, přidejte k nim cukr krupici a prošlehejte. Poté k vajíčkům nalijte litr mléka a promíchejte. Do této směsi namočte na kolečka nakrájené rohlíky, aby nasákly tekutinu.
Zapékací formu vymažte a vyložte pečicím papírem. Jakmile jsou rohlíky nasáklé, začněte je skládat do zapékací mísy.
Naskládejte první vrstvu rohlíků a na ni dejte všechnu připravenou směs strouhaných jablek. Na jablka naskládejte opět nasáklé rohlíky tak, aby nenakukovala jablečná náplň. Pokud vám zbyla tekutina z namočených rohlíků, nalijte ji na žemlovku.
Na závěr dejte na celý povrch žemlovky na plátky nakrájené máslo a posypte ji moučkovým cukrem. Pečte na horkovzduch v předehřáté troubě na 170 °C asi 1 hodinu dozlatova.
Líbil se vám recept Žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.