Žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

Čas přípravy: 1 hod 30 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 124 Kč
Redakce Kupi.cz
29. května
žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka servírovaná na dřevěném prkénku Ilustrační foto: bergia / Shutterstock.com

Pokud máte doma přebytky staršího pečiva, je nejvyšší čas na žemlovku. Naše babičky ji často dělávaly a od nich nám zkrátka chutná nejvíc. Zkuste spolu s námi babičkám trochu konkurovat a udělejte si famózní žemlovku podle Josefa Maršálka. My už se nemůžeme dočkat, až ji ochutnáme. Tak pojďme na to!

Recept žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka vás vyjde na 31 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 124 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 124 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Starší rohlíky nakrájejte na kolečka.

  • 2

    Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nastrouhejte. Dejte je do mísy a přidejte k nim nasekané vlašské ořechy, rozinky, badyán a skořici.

  • 3

    Do další mísy rozklepněte 4 vejce, přidejte k nim cukr krupici a prošlehejte. Poté k vajíčkům nalijte litr mléka a promíchejte. Do této směsi namočte na kolečka nakrájené rohlíky, aby nasákly tekutinu.

  • 4

    Zapékací formu vymažte a vyložte pečicím papírem. Jakmile jsou rohlíky nasáklé, začněte je skládat do zapékací mísy.

  • 5

    Naskládejte první vrstvu rohlíků a na ni dejte všechnu připravenou směs strouhaných jablek. Na jablka naskládejte opět nasáklé rohlíky tak, aby nenakukovala jablečná náplň. Pokud vám zbyla tekutina z namočených rohlíků, nalijte ji na žemlovku.

  • 6

    Na závěr dejte na celý povrch žemlovky na plátky nakrájené máslo a posypte ji moučkovým cukrem. Pečte na horkovzduch v předehřáté troubě na 170 °C asi 1 hodinu dozlatova.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.