Baklava

Čas přípravy: 1 hod 45 min
Obtížnost: Střední
Cena: 288 Kč
Redakce Kupi.cz
21. května
Baklava rozřezaná na obdélníky servírovaná na bílém talířku. Ilustrační foto: Enez Selvi / Shutterstock.com

Baklava je tradiční dezert typický například v Řecku, na Balkánském poloostrově, Turecku a mnoha jiných zemích. Jedná se o sladký pokrm z tenkých plátků filo těsta s náplní z ořechů a skořice. Po upečení se celý dezert zalije sladkým medovým sirupem, který mu dodá neodolatelnou chuť a vůni. Baklavu můžete servírovat se zmrzlinou, kávou, ale i s čajem.

Recept baklava vás vyjde na 48 Kč za 1 porci. 6 porcí připravíte za 288 Kč.

Ingredience

Sirup

Baklava

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 288 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Sirup

  • 1

    Do hrnce dáme vodu, med, cukr a citronovou šťávu. Vaříme za občasného míchání cca 12–15 minut.

  • 2

    Sirup pak odstavíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Při stydnutí sirup zhoustne.

Baklava

  • 1

    Nachystáme si kulatou formu o průměru cca 22 cm. Těsto si ořežeme podle formy. Filo těsto se skládá z tenkých plátů. Na baklavu jich budeme potřebovat 40.

  • 2

    Formu vymažeme máslem. Mleté ořechy smícháme se skořicí a rozdělíme je na 4 části. Troubu si předehřejeme na 170 °C.

  • 3

    Do formy vložíme první list a potřeme ho rozpuštěným máslem. Postupně do formy vložíme dalších 9 listů, které vždy pomažeme máslem. Na konci na sobě budeme mít 10 listů, každý potřený máslem. Na 10. list rovnoměrně rozložíme jednu část ořechů.

  • 4

    Na vrstvu ořechů poté položíme list těsta a pomažeme ho máslem, tento krok zopakujeme ještě 4x. Na 5. list pomazaný máslem rozložíme další část ořechů. Tento celý krok zopakujeme ještě 3x – vždy po 5 listech a poté vrstva ořechů.

  • 5

    Nakonec přidáme 10 listů pomazaných máslem a na poslední vrstvu rozložíme ořechy. Baklavu nařežeme ostrým nožem na obdélníčky a dáme péct na 70 minut do trouby. 20 minut před koncem přikryjeme baklavu alobalem, aby se nahoře nespálila.

  • 6

    Po vyndání z trouby baklavu polijeme vychladlým sirupem a skladujeme ji při pokojové teplotě.

Zajímavé tipy
  • Listy můžeme navrstvit i do formy jiného tvaru, jen je pak musíme ořezat tak, aby do formy krásně seděly.
  • Baklava při pokojové teplotě vydrží maximálně týden.
  • Vyzkoušejte také skořicové šneky nebo žloutkové řezy s ořechy.

Líbil se vám recept Baklava? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.