1/0
Baklava je tradiční dezert typický například v Řecku, na Balkánském poloostrově, Turecku a mnoha jiných zemích. Jedná se o sladký pokrm z tenkých plátků filo těsta s náplní z ořechů a skořice. Po upečení se celý dezert zalije sladkým medovým sirupem, který mu dodá neodolatelnou chuť a vůni. Baklavu můžete servírovat se zmrzlinou, kávou, ale i s čajem.
Do hrnce dáme vodu, med, cukr a citronovou šťávu. Vaříme za občasného míchání cca 12–15 minut.
Sirup pak odstavíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Při stydnutí sirup zhoustne.
Nachystáme si kulatou formu o průměru cca 22 cm. Těsto si ořežeme podle formy. Filo těsto se skládá z tenkých plátů. Na baklavu jich budeme potřebovat 40.
Formu vymažeme máslem. Mleté ořechy smícháme se skořicí a rozdělíme je na 4 části. Troubu si předehřejeme na 170 °C.
Do formy vložíme první list a potřeme ho rozpuštěným máslem. Postupně do formy vložíme dalších 9 listů, které vždy pomažeme máslem. Na konci na sobě budeme mít 10 listů, každý potřený máslem. Na 10. list rovnoměrně rozložíme jednu část ořechů.
Na vrstvu ořechů poté položíme list těsta a pomažeme ho máslem, tento krok zopakujeme ještě 4x. Na 5. list pomazaný máslem rozložíme další část ořechů. Tento celý krok zopakujeme ještě 3x – vždy po 5 listech a poté vrstva ořechů.
Nakonec přidáme 10 listů pomazaných máslem a na poslední vrstvu rozložíme ořechy. Baklavu nařežeme ostrým nožem na obdélníčky a dáme péct na 70 minut do trouby. 20 minut před koncem přikryjeme baklavu alobalem, aby se nahoře nespálila.
Po vyndání z trouby baklavu polijeme vychladlým sirupem a skladujeme ji při pokojové teplotě.
Líbil se vám recept Baklava? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.