Valašské frgály jsou u nás vyhlášené. Ikonické koláče s různými sladkými náplněmi jsou naším unikátním pekařským výrobkem a ve světě nemají obdobu. Na Valašsku se původně pekly při slavnostních příležitostech a dnes jsou jedním z gurmánských turistických cílů na Valašsku. Ale proč si je nezkusit upéct i doma? Pojďte do toho s námi!
Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte trochu cukru, mouky a rozdrobeného droždí. Zalijte trochou teplého mléka a nechte vzejít kvásek.
Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, zbytek cukru, vejce, máslo pokojové teploty, ohřáté mléko a citronovou kůru. Přilejte vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto. Dejte kynout na teplé místo, dokud těsto neznásobí svůj objem.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Všechny suroviny na náplň smíchejte dohromady a promíchejte. Pokud se vám zdá náplň hustá, nařeďte trochou smetany.
Jak je těsto nakynuté, rozdělte ho na bochánky po 240 g. Bochánek položte na pečicí papír a rozválejte ho válečkem do kruhu o průměru asi 30 cm. Na koláč naneste tvarohovou náplň a nechte od kraje asi 1 cm volný – ten potřete rozšlehaným vejcem.
Posypte koláč drobenkou a nechte ještě chvíli nakynout. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, až budou okraje těsta upečené dozlatova. Jakmile je koláč upečený, potřete okraj ještě teplého frgálu mlékem.
Rozehřejte máslo, přidejte do něj vanilkový cukr a rum a touto směsí vychladlý frgál pokapejte.
Líbil se vám recept Valašský frgál? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.